Columbianul Juan Manuel Roca, laureatul 2009 al premiului pentru poezie Casa de América
Volumul de versuri "Biblia de pobres" al columbianului Juan Manuel Roca a fost selectat dintr-o listă de 240 de cărţi şi distins cu premiul Casa de América pentru poezie americană, în valoare de 6.000 de euro.
Descrise ca metafizice şi miniaturiste, poemele lui Roca sunt nostalgice, uneori ironice, imaginea timpului neînţeles şi paradoxal fiind una dintre constantele liricii sale. Integrat în "generaţia deziluzionată" a scriitorilor columbieni, Roca şi-a făcut debutul în 1970, după epuizarea curentului neo-avangardist iniţiat de Gonzalo Arango, în 1958. Asumat ca valoare naţională, poetul a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Valle şi a fost recompensat cu premiul statului columbian pentru poezie, datorită antologiei "Las hipótesis de Nadie" (2004).
Casa de América este un consorţiu creat în 1990, sub egida ministerului de Externe al Spaniei, cu ambiţia de a recompensa poezia ca expresie artistică în spiritul valorilor educative ale democraţiei. Din juriu au făcut parte romancierul şi criticul spaniol Julia Escobar şi scriitorul Benjamín Prado.
Laureatul ediţiei precedente a fost poetul argentinian Jorge Boccanera, pentru volumul "Palma Real".