Coaliţia a discutat despre datoriile de la inundaţii, compensarea TVA şi proiectele pentru oraşele mici
Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a declarat luni, la finalul şedinţei Coaliţiei, că subiectele atinse au privit datoriile de la inundaţiile din anii trecuţi, proiectele de accesare a fondurilor pentru dezvoltarea oraşelor mici şi mecanismul de compensare a TVA.
"Sunt multe comunităţi locale care au datorii în urma distrugerilor care au fost la inundaţii în perioada trecută dar şi grăbirea programului operaţional sectorial pe Mediu, pentru că are în vedere acest program, alocarea de resurse pentru a preveni alte inundaţii în România. S-a cerut mai exact găsirea unor soluţii pentru datorii în anumite zone şi ministerul Mediului are încă de refăcut unele diguri, lucrări care trebuie grăbite şi datorii ale unor comunităţi locale care au de plătit încă bani pentru lucrările pe care le-au executat. Deci s-a cerut ministerului de Finanţe găsirea unor soluţii pentru achitarea acestor datorii", a declarat Gheorghe Flutur.
De asemenea, vicepreşedintele PD-L a precizat că în discuţiile cu partenerii de guvernare a fost abordată şi problema oraşelor mici, care "în general sunt ocolite de proiecte".
"Oraşe sub 50 de mii de locuitori, ne referim la eligibilitatea acestora (a proiectelor, n.red.) şi aici cu ministrul Blaga şi ceilalţi colegi am discutat despre finaţarea pe fonduri BDCE, va fi un memorandum în Guvern pentru apă - canal, staţii de epurare şi staţii de captare a apei, în special adresat localităţilor sub 50 de mii de locuitori, şi aici se pot încadra aceste oraşe mici care nu se încadrează nici pe programul de dezvoltare rurală fiind oraşe şi pe alte programe mai greu pot accesa fonduri", a mai declarat Flutur.
Mai mult, democrat -liberalul a amintit şi de reabilitarea CET-urilor
din oraşele mari. "Aici este un program gestionat de ministerul
Economiei, de modernizarea acestor centrale pentru a putea da surse de
energie ieftină şi aceaste centrale de co-generare, acest program s-a
discutat şi în şedinţele trecute, e vorba de vânzarea certificatelor
verzi, pentru fonduri, pentru modernizarea a centralelor termice din
marile oraşe din România", a afirmat Flutur.
Totodată, liderul
PD-L a vorbit despre lansarea de către ministerul de Finanţe, în luna
iulie, a mecanismului de compensare a TVA, care se ridică la 980 de
milioane RON. Din această sumă, 80 la sută, adică "peste 700 de
milioane de RON vor fi rambursări directe, iar diferenţa de 200 şi ceva
de milioane de RON vor fi compensări", a mai precizat Flutur.
"Acest mecanism se doreşte un mecanism echidistant, transparent, la o anumită dată din lună, şi asta aceasta va da o stabilitate, o siguranţă şi o revigorare, spunem noi, agenţilor economici care aşteaptă ca acest mecanism sa fie pus în funcţiune", a mai declarat liderul PD-L.
Premierul Emil Boc a lipsit de la şedinţa de luni a Coaliţiei, fiind la Ankara la semnarea protocolului Nabucco.