Cercetătorii elveţieni au recreat o genă rezistentă la virusul HIV
O echipă de cercetători de la Universitatea din Geneva a reuşit să reproducă structura unei gene prezentă la o specie de maimuţă sud-americană, considerată rezistentă la virusul HIV, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Investigation, informează AFP.
Descoperirea cercetătorilor ar putea deschide calea unor noi terapii împotriva SIDA. Descoperită în 2004 la maimuţa "bufniţă" de un grup de cercetători americani de la Universitatea din Colombia, gena produce o proteină rezistentă la virusul care cauzează SIDA.
Cercetătorii de la Geneva au reuşit să recreeze artificial structura genei, după ce au descoperit că aceasta corespunde fuziunii a două gene umane. Gena a fost transplantată unui şoarece care prezintă caracteristicile imunitare ale unei fiinţe umane, iar ulterior s-a constatat că ea are aceeaşi putere de inhibare împotriva virusului ca şi gena originală, prezentă în sângele maimuţei sud-americane.
"Gena pe care am găsit-o ar putea fi utilizată ca alternativă la medicamentele împotriva SIDA pe care anumite persoane nu le suportă", a explicat profesorul Jeremy Luban, care a condus echipa de cercetători. Cercetătorii sunt interesaţi să afle, în continuarea, de ce această genă este rezistentă la virus.
Apărută în urmă cu aproape 30 de ani, maladia SIDA ucide, anual, trei milioane de oameni în toată lumea.