Cei şase ofiţeri prezenţi la DIICOT au fost puşi sub învinuire în dosarul de spionaj
Cei şase ofiţeri prezenţi, marţi, la DIICOT au fost puşi sub învinuire pentru neglijenţă în gestionarea informaţiilor clasificate, au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare.
Şase ofiţeri de la unitatea militară la care lucra subofiţerul Floricel Achim s-au prezentat, marţi, la DIICOT, în dosarul în care sunt arestaţi Floricel Achim şi bulgarul Marinov Zikolov.
Cei şase sunt locotenet-colonel Costică Lupu, Mihai Fercheliuc, Adrian Mândroiu, maior Costel Munteanu şi căpitanii Dragoş Petrişor şi Ovidiu Mihai Baba.
Subofiţerul MApN Floricel Achim este acuzat că, în perioada 2002-2007, a procurat documente având caracter secret de stat şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului, constând în sistemul de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale unor subunităţi şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare şi planuri de apărare, conform Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus arestarea acestuia pe 28 februarie.
Subofiţerul MApN Floricel Achim vindea secrete de stat pentru sume de până într-o mie de dolari, susţin procurorii, cărora cetăţeanul bulgar le-a declarat că îl cunoştea pe un reprezentant al Ucrainei interesat de informaţii militare, potrivit instanţei.
Judecătorii notează că Achim participase la multe stadii de pregărire şi avea experienţă bogată în domeniu. Acesta avea, în timpul serviciului, acces la unul dintre calculatoarele unităţii, de unde obţinea informaţii militare, după ce se asigura că nu era nimeni în zonă, şi folosea orice prilej pentru a sustrage informaţii.
Instanţa motivează că suboţiţerul sustrăgea secrete pe memory stick "la întâmplare, la vrac, tot ce reuşea să copieze". Memory stick-ul ajungea, prin intermediul bulgarului, la "un reprezentant al puterii străine", potrivit instanţei.
Bulgarul a declarat, la rândul său, că în perioada 2001-2002, era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti, care i-a spus că este interesat de informaţii militare, pentru care "plătea" 800-1000 de dolari.
Floricel Achim se întâlnea cu cetăţeanul bulgar în locuri publice, în Bucureşti, respectiv 1 mai şi zona stadionului naţional. Achim deţinea autorizaţie de acces la informaţii clasificate din 6 octombrie 2006 "la nivel secret".
Aceste informaţii au fost transmise instanţei de către procurori. Cele două persoane le-au spus judecătorilor doar că îşi menţin declaraţiile din faţa organelor de cercetare şi că îşi recunosc fapta. Achim a recunoscut, de exemplu, fapte petrecute inclusiv în 2008 şi 2009.