MENIU

Ce înseamnă împrumul de la FMI? Avantaje şi dezavantaje pentru buzunarul românilor

Foto: hotelsonya.it

Cei care vor să ia credite, companiile româneşti, dar şi credibilitatea ţării noastre vor avea avantaje dacă România va obţine un împrumut extern de la FMI. Pe de altă parte, bugetarii, pensionarii şi persoanele cu venituri mici vor fi afectate de creditul FMI, ţinând cont de condiţiile dure ale instituţiei care vor produce schimbări drastice în economia românească.

Avantaje

  • stabilitatea leului, un avantaj pentru cei care plătesc rate la bănci în lei şi în euro
  • condiţii mai bune pentru cei care vor să ia credite de acum încolo
  • atragerea investitorilor străini care ar putea însemna noi locuri de muncă, salarii mai mari, investiţii în companiile existente

Dezavantaje

  • funcţionarii publici şi-ar putea vedea salariile îngheţate
  • pensiile ar putea creşte foarte puţin sau chiar ar putea să scadă
  • impozitele şi taxele ar putea să crească foarte mult
Specialiştii au şi ei păreri împărţite, când vine vorba de împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional

"Un acord cu FMI ar reprezenta nu neapărat un scop în sine, cât un mijloc de a dobândi o mai mare credibilitate pe plan internaţional pentru a obţine în condiţii mai bune împrumuturi de la alte organizaţii internaţionale", a explicat fostul premier Adrian Năstase care este cel mai mare avantaj al unui împrumut de la FMI.

Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, a explicat că accesarea unui împrumut de la FMI va creşte încrederea investitorilor, va stabiliza moneda naţională şi implicit ratele vor scădea. Astfel, avantajaţi vor fi românii care doresc un credit, dar mai ales cei care au deja credite.

Tănăsescu a adăugat că băncile şi-ar putea relua creditarea. În acest caz, banii care vor veni de la FMI ar putea fi un adevărat ajutor pentru  companii, care vor avea fonduri la care să apeleze pentru a-şi achita datoriile. 

Pe de altă parte, mulţi specialişti sunt de părere că fondurile FMI ar putea fi mai mult o durere de cap decât o binecuvântare pentru salvarea economiei. 

Guvernul ar putea fi nevoit să îngheţe salariile din sectorul bugetar pe întreg anul 2009 în cazul unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ar putea solicita acest lucru României pentru a acorda împrumutul, a explicat recent Eugen Rădulescu, director în cadrul băncii centrale.

"Probabil una din condiţii va fi îngheţarea salariilor în cazul unui acord, dacă ne gândim că la letoni au cerut micşorarea cu 15% a salariilor din sectorul bugetar", a spus Rădulescu. Liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a explicat că salariile bugetarilor nu vor fi pur şi simplu îngheţate, ci vor scădea.

El a susţinut că bugetarii vor pierde 20% la salariu din deprecierea monedei naţionale, iar alte 20% din venituri vor fi pierdute după anularea acordării de prime şi sporuri.

România a mai primit zece împrumuturi de la FMI în trecut şi de fiecare dată, ţara noastră a strâns mult "cureaua" pentru a face faţă condiţiilor impuse de instituţie.