Ce câştig aduce un euro economisit în fiecare zi
Motivarea necesităţii de a economisi, elaborarea unui plan pe etape şi obiective, alegerea celei mai potrivite modalităţi de păstrare a banilor, prioritizarea economisirii înaintea oricărei alte cheltuieli, şi la final, păstrarea unui istoric al veniturilor, cheltuielilor şi sumelor economisite. Aceştia sunt paşii ce trebuie urmaţi pentru a trece cu succes de la intenţie la fapte în "economisire".
"Experienţa ultimului an ne-a arătat cât de important este ca fiecare să aibă o limită de confort, adică bani pentru zile negre", spune Alberto Prestopino, director al departamentului de retail în cadrul Intesa Sanpaolo Bank. Şi totuşi, ultimele 18 luni de turbulenţe financiare nu au fost suficiente pentru a schimba comportamentul financiar al românilor. Pentru aceasta, mai este nevoie şi de voinţă, dar şi de un plan.
Primul şi cel mai important pas într-un astfel de proces este motivarea cât mai serioasă a deciziei de a pune bani deoparte. Turbulenţele financiare cresc riscul de pierdere a sursei de venituri, iar dacă la acest risc în creştere adăugăm şi evenimentele nedorite obişnuite, cum ar fi urgenţele medicale, probleme cu maşina sau locuinţa, necesitatea economiilor este evidentă. Banii puşi deoparte înseamnă depăşirea cu bine a unor astfel de evenimente.
Într-o perspectivă pozitivă, banii puşi deoparte oferă şi şansa de a profita de o serie de oportunităţi oferite chiar de criză şi, paradoxal, într-un "cerc virtuos", chiar de a economisi. Un exemplu elocvent în acest sens este cazul în care o persoană aflată în căutarea unei locuinţe pentru închiriere se poate lovi de situaţia în care un proprietar presat de nevoia de lichidităţi pe termen scurt scoate o ofertă sub preţul pieţei.
Astfel, locuinţa pe care oricum voia să o închirieze, să zicem la preţul pieţei, de 400 de euro pe lună, o oferă cu o chirie lunară de 300 de euro, respectiv cu 25% sub preţul pietei, dar cu condiţia achitării unui avans reprezentând chiria pe o jumătate de an sau chiar mai mult, comparativ cu un avans reprezentând chiria pe 1-2 luni, aşa cum se practică în mod obişnuit. "Cercul virtuos"” înseamnă în această situaţie o economie de 1.200 de euro.
Citeşte metodele de economisire in Business Standard.