CCR admite sesizarea lui Băsescu referitoare la abuzurile puterii judecătoreşti
CCR a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Băsescu privind sporurile obţinute în instanţă de magistraţi şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, pe de o parte, şi Parlamentul şi Guvernul, pe de altă parte.
Potrivit Curţii Constituţionale, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate să instituie, să modifice sau să abroge norme juridice cu putere de lege ori să efectueze controlul de constituţionalitate al acestora.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat la începutul lunii mai că a sesizat Curtea Constituţională pentru că nu consideră că este normal ca puterea judecătorească "să încerce să-şi atribuie o prerogativă pe care nu o are prin Constituţie, aceea de a gestiona o parte din bugetul statului".
CCR precizează că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are competenţa de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către toate instanţele judecătoreşti, cu respectarea principiului fundamental al separaţiei şi echilibrului puterilor, consacrat de art.1 alin.(4) din Constituţia României. Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie.
"În virtutatea prerogativelor constituţionale pe care le am, m-am adresat astăzi Curţii Constituţionale cu cererea de soluţionare a unui conflict juridic dintre autoritatea judecătorească, pe de o parte, şi Parlamentul şi Guvernul României, pe de altă parte. Motivul acestei acţiuni este depăşirea atribuţiilor puterii judecătoreşti", a spus preşedintele Băsescu.
Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor, s-a declarat şocată de această decizie şi a declarat că din punctul său de vedere "judecătorii încep să fie prigoniţi în România aşa cum erau preoţii în anii 40". "Curtea Constituţională nu crează dreptrui şi nici nuinterzice drepturi în România. Unjudecător ca orice alt cetăţean se poate judeca", a spusMona Pivniceru, preşedintele AMR.