Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în octombrie, până la 1.375 lei
Câştigul salarial mediu net a crescut în octombrie cu 1,2% (16 lei) faţă de septembrie până la 1.375 lei (321 euro), ca urmare a acordării de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, precum şi a realizărilor de producţii mai mari, arată datele publicate luni de Institutul de Statistică.
\"Nivelul câştigului salarial mediu brut şi net din luna octombrie a fost cu puţin mai mare decât în luna anterioară, fiind însă devansat de nivelul înregistrat în lunile martie, aprilie, iunie, respectiv iulie ale anului 2009\", potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În septembrie, câştigul salarial mediu net crescuse cu 0,8% (11 lei) faţă de august, până la 1.359 lei.
Ritmul anual de creştere a câştigurilor salariale s-a temperat în octombrie la 3,6% de la 4,9% în septembrie, sub indicele anual al preţurilor de consum, de 4,3% în octombrie, astfel că angajaţii din România au pierdut din puterea de cumpărare în ultimul an.
Câştigul salarial mediu brut a fost de 1.881 lei (439 euro) în a zecea lună a acestui an, fiind cu 1,1% mai mare decât nivelul din luna precedentă. Raportat la octombrie 1990, puterea de cumpărare a câştigului salarial mediu era cu 24,1% mai mare în octombrie 2009.
Cele mai mari salarii nete au fost plătite în octombrie în activităţile din transporturile aeriene (3.282 lei, 766 euro), iar cele mai mici în activităţile de hoteluri şi restaurante (769 lei, 179 euro).
În octombrie, au fost înregistrate creşteri semnificative ale câştigului salarial mediu net, cu 10,2% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 8,4% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.
Câştigul salarial mediu net a mai avansat în octombrie cu valori cuprinse între 4% şi 7% în sănătate şi asistenţă socială, extracţia cărbunelui superior şi inferior, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, învăţământ, fabricarea de mobilă, alte activităţi extractive, activităţi de servicii anexe extracţiei şi fabricarea produselor textile.
Creşteri mai modeste, cuprinse între 3% şi 4%, au avut loc în silvicultură şi exploatare forestieră, pescuit şi acvacultură, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, cercetare-dezvoltare, administraţie publică, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, precum şi în fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.
În octombrie au fost înregistrate şi unele scăderi ale câştigului salarial mediu net, cauzate de restrângerea activităţii, precum şi de acordarea de premii ocazionale în luna anterioară. Astfel, au fost raportate scăderi ale câştigului salarial mediu net între 11% şi 25% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, extracţia minereurilor metalifere şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.
În plus, au mai fost reduceri cu valori cuprinse între 3% şi 8% ale câştigului salarial mediu net în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, în activităţile de editare, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, precum şi în hoteluri şi restaurante.