Candidaţii la prezidenţiale nu se pot promova prin comparaţie cu adversarii
Candidaţii la prezidenţiale vor avea acces egal şi gratuit la TV şi radio, iar în spoturi nu-şi vor putea face promovare neloială, prin comparaţie cu unul sau mai mulţi adversari, potrivit concluziilor dezbaterilor de marţi dintre membrii CNA şi reprezentanţii radiodifuzorilor.
Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a întâlnit azi cu reprezentanţii radiodifuzorilor din România, iar discuţiile au vizat desfăşurarea în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile din noiembrie.
Candidaţii vor avea acces egal şi gratuit la TV, fără a fi impusă o durată totală a spaţiului de emisie dedicat acestora, potrivit dezbaterilor care au avut loc la CNA.
Radiodifuzorii sunt obligaţi să acorde spaţiu de emisie candidaţilor numai dacă anunţă că vor reflecta campania electorală. Un post de televiziune sau de radio care îşi face publică, înainte de campanie, această intenţie, va trebui să acorde spaţiu egal de emisie tuturor candidaţilor.
Candidaţii vor putea să apară, însă, numai în în emisiuni de promovare, dezbateri şi programe informative. Cei care deţin funcţii publice au acces şi în alte emisiuni, însă strict în probleme legate de exercitarea respectivei funcţii, mai prevede proiectul.
Spoturile electorale - până la 60 de secunde
Legat de acest subiect, reprezentanţii Realitatea TV au întrebat CNA dacă, în eventualitatea realizării unui anumit tip de emisiuni, şi anume dezbaterile electorale, se riscă sancţiuni în cazul în care nu toţi candidaţii vor fi interesaţi să participe la aceste dezbateri. De asemenea, reprezentanţii televiziunii au întrebat dacă, în cazul realizării de dezbateri, există obligativitatea de a difuza gratuit spoturile electorale ale candidaţilor.
Discuţiile pe marginea acestor probleme au rămas deschise, momentan, urmând ca ele să fie clarificate în textul proiectului privind campania electorală în audiovizual.
Spoturile de promovare a candidaţilor, care nu vor fi încadrate ca publicitate comercială, vor putea fi difuzate numai în emisiune de promovare sau în dezbateri. În cazul acestora din urmă, spotul unui candidat va fi difuzat numai dacă acesta este prezent în studio, la emisiune.
În privinţa duratei unui spot, propusă iniţial de CNA la 60 de secunde, ea s-ar putea reduce la 30 de secunde, însă, deocamdată, nu a fost luată o decizie nici în această privinţă.
Forma finală a proiectului va fi cunoscută spre sfârşitul săptămânii viitoare, după noi întâlniri ale membrilor CNA cu reprezentanţii radiodifuzorilor.
Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale va începe la 23 octombrie, ora 0.00, şi se va încheia pe 21 noiembrie, ora 7.00.