MENIU

Campionatul Mondial de karate tradiţional e floare la ureche pentru campionii naţionali

Sportivii se pregătesc pentru Campionatul Mondial de Karate Tradiţional de la Belgrad
Foto: theartsoffight.co.cc

Deşi artele marţiale au origine orientală, antrenorii români susţin că sportivii de la noi i-au întrecut chiar şi pe asiatici la karate tradiţional. Spre deosebire de români, care pun accent pe competiţie, japonezii nu se înscriu la campionate fiindcă ei tratează artele marţiale ca pe o filosofie.

Copiii sunt mai mult atraşi, la prima vedere, de kimonourile albe şi sacii de box decât de sport în sine, dar se trezesc peste noapte cu medalii şi centuri.

Cu puţină răbdare centura albă de la primele ore de antrenament, se transformă în neagră. Practicanţii de karate primesc grade, pentru a le recompensa munca şi pentru a le fi mai uşor să-şi dea seama de statutul pe care îl au la nivelul pregătirii. Rangul pe care îl au este reprezentat de centuri colorate. Culorile intermediare sunt: alb, galben, portocaliu, verde, albastru, maro şi negru. La fiecare centură în parte există mai multe nivele numite kyu. Centura neagră este catalogată shodan, adică un dan. Şi în cazul ei există zece nivele.

Cel care a pus bazele practicării şi dezvoltării karate-ului tradiţional în România este sensei Dan Stuparu, 7 dan, preşedintele Federaţiei Române de Karate Tradiţional. Karate tradiţional are patru stiluri: shotokan, wadoryu, gojuryi şi shitoryu. România are cea mai puternică şcoală de Fudokan din lume. Shotokan-ul este denumit stilul pinului şi al oceanului. Fudokan este stilul acceptat de karate tradiţional ca un stil evolutiv. Fudokan-ul se axează pe stilul de luptă al vulturului şi leului.

Tinerii care au în palmares competiţii internaţionale au ajuns la concluzia că e mai uşor să iei medalie de aur la Campionatul Mondial decât să fii campion naţional. Sportivii din celelalte douăzeci de ţări care se înscriu în competiţie sunt mult mai slab pregătiţi decât românii, iar probele de la europene şi mondiale sunt floare la ureche pentru reprezentanţii noştri.

Sportivii se pregătesc acum pentru Campionatul Mondial de Karate Tradiţional care va avea loc între 27-29 noiembrie, la Belgrad.

La SPORT pe NET veţi primi şi lecţii de autoapărare, avizate sunt mai ales doamnele, care nu mai au de ce să-şi facă probleme dacă sunt atacate. Denis Cohaciuc a descoperit un stil de autoapărare care nu are cum să dea greş.

Usain Bolt e mai tare decât Barack Obama într-un top al celor mai influenţi oameni de pe planetă şi vedeţi un gol de zile mari tot la SPORT pe NET.

SPORT pe NET este o producţie web tv marca REALITATEA.NET, prezentată de Claudia Chira, care vă oferă săptămânal reportaje exclusive din lumea sportului, dar şi interviuri cu personalităţi pasionate de sport. Aşteptăm părerile şi sugestiile voastre cu privire la SPORT pe NET la adresa penet@realitatea.net.

http://www.realitatea.net/images/player/playlist_player.swf?url=1&id=1011781&autostart=false&showdigits=true&bufferlength=10&allowscriptaccess=always&channelIdentifier=HAmDukwz3%2BEM8vHHlc%2FMnw%3D%3D&recommendations=http://www.realitatea.net/feed_recommendations.php?id=1011781
REALITATEA.NET - Campionatul Mondial de karate tradiţional e floare la ureche pentru campionii naţionali
Mai multe articole despre:
medalii karate arte marţiale autoapărare Usain Bolt