Bugetele ministerelor au fost avizate miercuri în Parlament
O serie de bugete din cadrul guvernului Boc au fost avizate miercuri în Parlament. Bugetul MAE a fost avizat de Comisiile de Politică Externă, Bugetul Ministerului Economiei a fost aprobat de Comisiile pentru Industrii, iar proiectul de buget al Ministerului Justiţiei a fost avizat de către comisiile juridice.
Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au acordat miercuri aviz favorabil şi proiectului de buget al ministerelor Economiei, Justiţiei şi MAE pentru 2009.
În plus, proiectele de buget ale CCR, ÎCCJ, CSM, Consiliului Legislativ şi Avocatului Poporului au primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor juridice reunite ale Parlamentului, la dezbaterile pe această temă neexistând obiecţii din partea reprezentanţilor instituţiilor respective.
Tot miercuri, Comisiile reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei
Deputaţilor au acordat miercuri cu o largă majoritate aviz favorabil
bugetului MAE, iar două amendamente aduse de deputatul PNL Daniel
Budurescu la proiectul de buget al Ministerului de Externe nu au fost
aprobate.
Potrivit proiectului de buget trimis Parlamentului de Guvern,
Ministerul Afacerilor Externe primeşte anul acesta fonduri în valoare
de 818,3 milioane de lei (204,6 milioane de euro), ceea ce reprezintă
0,4% din bugetul de stat şi 0,1% din PIB.
Potrivit datelor din Monitorul Oficial, numărul maxim de posturi în MAE
este de 2.499 (exclusiv demnitarii şi cabinetul ministrului), din care
811 sunt în Centrala MAE. Proiectul de buget prevede un număr total de
posturi de 2.568, iar cheltuielile salariale sunt de 186.032.000 de lei.
"Bugetul pe acest an este puţin mai mare faţă de nivelul realizat anul trecut. Este un buget de maximă austeritate", a declarat miercuri secretarul de stat Tudor Şerban, în cadrul dezbaterilor Proiectului Legii Bugetului de stat pe 2009.
Ministerul Economiei are alocat de la Bugetul de Stat pe 2009 suma de 1,438.5 miliarde lei, reprezentând 0,27% din PIB şi 122,15% din nivelul realizărilor pe 2008.
De asemenea, din această sumă, a fost finanţat Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" pe cele patru axe prioritare, în valoare de 363,745 milioane lei, a mai spus Tudor Şerban.