MENIU

Bucureştiul face figuraţie în negocierile pentru Nabucco, potrivit Business Standard

Foto: ruvr.ru

Venituri între 92 şi 103 milioane de euro pe an obţinute din taxe de tranzit, mii de noi locuri de muncă în economie plus o ieftinire a gazului, de care depind sectoare precum chimia, cimentul şi producţia de energie, ar rezulta toate dintr-o rută alternativă faţă de importurile din Rusia - proiectul Nabucco, pe care premierul Emil Boc îl numeşte \"de o importanţă strategică\".

Boc a semnat astăzi, la Ankara, alături de premierii Austriei, Turciei, Ungariei şi Bulgariei, un acord interguvernamental de susţinere a proiectului.

Dacă Ungaria, Austria şi Turcia şi-au pus la bătaie arsenalul politico-diplomatic pentru a avea un cuvânt cât mai greu de spus în proiectul de 8 miliarde euro, susţinut de UE şi SUA, România face însă un rol de figuraţie, nereuşind să-şi impună vizibil un punct de vedere într-o afacere cu miză uriaşă în plan economic şi politic. România ar putea avea a doua cotă parte din profitul obţinut de compania de proiect dacă acordul ce se va semna astăzi la Ankara va stipula că încasările se împart proporţional cu lungimea gazoductului pe teritoriul fiecărui stat în parte. “Bineînţeles că acordul de tranzit ar urma să cuprindă şi modalitatea de împărţire a profitului", a declarat pentru Business Standard Ioan Rusu, directorul general al companiei de stat de transport gaze naturale Transgaz, companie membră a consorţiului Nabucco.

Citeşte mai mult

Mai multe articole despre:
România discuţii Boc Nabucco poziţie strategic