MENIU

Bruxelles-ul propune noi măsuri de eficientizare a cooperării în combaterea fraudelor cu TVA în UE

Foto: panoramio.com

Comisia Europeană a adoptat o propunere de revizuire a reglementării privind cooperarea administrativă în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA), extinderea strategiei legale pentru schimbul de informaţii şi cooperarea între autorităţile fiscale din Uniunea Europeană.

Unul dintre elementele cheie al propunerii se referă la crearea unei baze legale pentru constituirea Eurofisc, o structură operaţionaţională comună, care să permită statelor membre să ia măsuri rapide de combatere a fraudelor cu TVA în străinătate. CE a adoptat, totodată, un raport despre funcţionarea cooperării administrative.

"În actuala situaţie economică este mai important decât oricând să luptăm eficient împotriva fraudei fiscale, de aceea o cooperare administrativă între autorităţile din domeniu este prioritară. Obiectivul meu este să mă asigur că autorităţile fiscale dispun de mijloace tehnice şi legale pentru a acţiona împotriva fraudei cu TVA în UE, precum şi să mă asigur că fiecare administraţie este pregătită să apere încasările din taxe ale altor state membre, ca şi cum ar fi ale sale", a declarat comisarul european pentru fiscalitate şi uniune vamală, Laszlo Kovacs.

În afară de crearea Eurofisc, alte măsuri vizează o responsabilitate comună pentru protecţia încasărilor din TVA, acces direct la bazele de date, o calitate sporită a datelor conţinute de bazele naţionale, informarea contribuabililor despre taxele pe care le au de achitat şi alcătuirea de rapoarte despre funcţionarea cooperării administrative.

Mai multe articole despre:
Comisia Europeană fraude TVA evaziune