Britanicii sunt indignaţi că românii acceptă să lucreze cu o treime din salariul minim
Imigranţi disperaţi din Marea Britanie, precum românii şi bulgarii, au ajuns să accepte, din cauza scăderii pieţei de construcţii, o plată de numai 25 de lire pentru 12 ore, ceea ce determină contractorii să nu mai angajeze muncitori britanici, scrie Daily Express.
Tabloidul Daily Express scrie indignat în ediţia de luni că muncitorii imigranţi, printre care şi români, acceptă o plată de numai două lire pe oră pentru munca în construcţii, fapt ce "scoate din joc" forţa de muncă britanică. "Imigranţi disperaţi - adesea veniţi în ţară ilegal - cer numai 25 de lire pentru o zi de muncă de 12 ore, eliminând muncitorii britanici în lupta pentru un loc de muncă", potrivit publicaţiei.
Criza economică a făcut ca cererea pentru constructori să scadă şi există temeri că imigranţii dispuşi să lucreze pe atât de puţini bani vor lua puţinele locuri de muncă disponibile. Daily Express citează un muncitor român care spune că este dispus să lucreze o zi întreagă pentru 25 de lire. "Nu sunt bani suficienţi, dar nu am mai muncit de multe zile şi nu avem bani", spune românul.
Guvernul britanic a fost acuzat că a trădat muncitorii britanici prin ridicarea restricţiilor de imigrare. Parlamentarul Tory Philip Davies a spus că este normal ca muncitorii britanici să se simtă frustraţi, întrucât aceştia plătesc impozite şi alte dări şi nu pot accepta aceeaşi plată precum muncitorii ilegali care nu plătesc impozite.
"Nimeni nu ar trebui să muncească sub salariul minim aprobat în această ţară, iar angajatorii care oferă astfel de salarii ar trebui prinşi şi aduşi în faţa justiţiei", a declarat şi Damian Green, purtător de cuvânt al conservatorilor. "Este reţeta sigură care duce la dezastru şi are potenţial să determine proteste şi nemulţumiri sociale. De aceea este foarte important să ne putem controla graniţele şi să primim în ţară numai numărul de oameni de care avem nevoie la un moment dat şi să oprim această liberă circulaţie", mai declară conservatorul, explicând că acesta este motivul pentru care partidul său a propus înfiinţarea unei forţe de poliţie specializată care să oprească folosirea ilegală a forţei de muncă imigrante.
Potrivit unui contractor citat de Daily Express, faptul că imigranţii acceptă atât de puţini bani nu aduce nimănui nicun avantaj, pentru că va îndepărta muncitorii care muncesc legal. Stephen Alambritis, purtător de cuvânt al Federaţiei pentru Întreprinderi Mici a cerut ministerelor şi autorităţilor să intervină. "Am impune muncitorilor străini să nu accepte salarii atât de mici întrucât subminează principiul venitului minim naţional. Lucrătorii străini trebuie să ne respecte legile", spune acesta.
Sute de muncitori străini colindă zi de zi străzile Londrei pentru a-şi căuta de lucru. Aceia care găsesc ceva acceptă chiar şi 25 de lire pentru 12 ore, ceea ce este echivalentul a unei treimi din venitul minim de 5,73 lire pe oră. Un muncitor român explică pentru cotidianul britanic că pentru o lucrare pe care un britanic cere 110 lire pe zi, un român lucrează şi pentru 60 de lire. "Acum că nu mai este de muncă trebuie să lucrăm pentru mai puţin. Adesea muncitorii acceptă să lucreze şi pentru 40 de lire pe zi, dar sunt unii care muncesc şi pentru mai puţin", mai spune românul.
Potrivit unui purtător de cuvânt al serviciului vamal, abuzurile nu vor fi tolerate. "Încercăm să eliminăm munca ilegală pentru că duce la exploatarea muncitorilor vulnerabili şi dăunează afacerilor oneste din Marea Britanie. Întreprinzătorilor care nu respectă legea li se va radia permisul şi ar putea fi amendaţi cu 10.000 de lire pentru fiecare imigrant ilegal angajat", a spus oficialul englez.
Săptămâna trecută, muncitorii de la rafinăria Lindsey Oil, de lângă Grimsby, au protestat faţă de folosirea contractorilor italieni şi portughezi la un punct de lucru al gigantului Total. Incidentul a determinat 5.000 de muncitori de la rafinării şi companii energetice din întreaga ţară să organizeze greve. Total a anunţat ulterior că va crea noi locuri de muncă pentru muncitorii britanici. Însă potrivit presei de la Lisabona, muncitorii portughezi s-au întors în ţara lor înainte ca protestul să se încheie.