Haos cu plata facturilor de energie, de la 1 ianuarie 2025. Ce fac milioane de români care nu pot plăti online? Răspunsul ANAF
ANAF a anunţat că furnizorii vor transmite în continuare facturile către destinatari, după 1 ianuarie 2025, iar persoanele fizice nu sunt obligate să descarce facturi şi nici de a accesa Spaţiul Privat Virtual. Reacţia vine după ce Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a atras atenția că milioane de consumatori riscă deconectarea de la energie electrică și gaze naturale pentru că nu pot accesa sistemele de plăți virtuale.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția că această măsură, deși intenționează să modernizeze procesul de facturare, riscă să arunce milioane de cetățeni în întuneric și frig, din cauza unei implementări pripite și lipsite de suport adecvat pentru populație.
Într-un răspuns oficial pentru FACIAS, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) arată că doar 1,6 milioane de persoane fizice dintr-un total de peste 18 milioane de cetățeni sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV). Aceasta înseamnă că peste 16 milioane de români, în special cei din mediul rural, vârstnicii și persoanele fără acces la internet, riscă să nu primească facturile oficiale, fiind astfel expuși deconectării pentru neplata serviciilor esențiale.
FACIAS atrage atenția că, potrivit Codului Fiscal și Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 120/2021, de la 1 ianuarie 2025, factura electronică transmisă prin SPV va fi singurul document recunoscut ca factură oficială.
În acest context, FACIAS solicită Ministerului Finanțelor să răspundă urgent la următoarele întrebări:
A fost realizată o evaluare a impactului acestei măsuri asupra consumatorilor persoane fizice și, totodată, există o analiză privind gradul de pregătire al acestora pentru trecerea la sistemul RO e-Factura?