MENIU

Boc a trimis în şomaj bursierii guvernamentali care trebuiau să conducă România

Foto: sanatate.md

Noul ministru al Educaţiei, Emil Boc, are de rezolvat o problemă extrem de dificilă, pe care a avut amabilitatea să i-o paseze şeful său din Guvern, adică tot lui. Normal, pe vremea când Boc - premierul a arucat pisica în curtea ministerului, nu se gândea că tot el va trebui să o şi rupă. Mai ales când eşti posesorul unei Burse Speciale a Guvernului României (BSGR), potrivit Academiei Caţavencu.

Adică o bursă prin care statul român îţi plăteşte studiile la o universitate din topul celor mai bune o sută de instituţii academice mondiale, cazarea în străinătate, transportul şi ceva bani de buzunar, cu singura condiţie ca după absolvire să te întorci în ţară şi să munceşti cinci ani într-un post de conducere şi răspundere din administraţia centrală, locală sau în diplomaţie.

Dacă ai unde, fraiere! Premierul Boc i-a făcut viaţa grea ministrului Educaţiei Boc Înainte să înţelegeţi care sunt marile probleme ale acestui program de burse, trebuie să vedeţi şi cum arată una mică, dar iritantă. Dacă, de exemplu, un asemenea bursier îşi îngheaţă studiile un an pe motive medicale, când vrea să se reîntoarcă la şcoală observă că nu mai are cine să îi semneze diverse hârtii.

Hârtii (chestiuni birocratice în care nu vom intra) care ar trebui, conform normelor metodologice de aplicare a Legii 157/2004, să treacă printr-o comisie. Care comisie e numită prin decizie de către primul ministru, după cum stă scris negru pe alb la articolul 8. Aşa cum poate aţi ghicit, comisia respectivă e formată din diverşi reprezentanţi ai mai multor ministere şi a avut ultima şedinţă în 2008.

De ce a fost ultima şedinţă a comisiei acum aproape un an? Pentru că premierul Emil Boc nu a binevoit să îi actualizeze componenţa după ce foştii membri şi-au încetat activitatea.

Ceea ce înseamnă că problema Adinei Cîrjean, de exemplu, care studiază dreptul la University of London şi trebuie să îşi reia cursurile oprite temporar din motive medicale, este practic imposibil de rezolvat. Pentru că e nevoie de acordul unei comisii care e puţin inexistentă. Adina i-a trimis o petiţie premierului şi premierul i-a răspuns că e treaba ministrului Educaţiei. Nouă, premierul ne-a spus, însă, că abia pe 25 septembrie au fost notificate ministerele care trebuie să desemneze membrii comisiei, astfel încât el să îi poată numi prin decizie. De ce anume abia în septembrie 2009, şi nu imediat după numirea sa ca premier, nu a vrut să ne detalieze.

Cert e că dacă Emil Boc, ministrul Educaţiei, nu îl va urechea până la sfârşitul lunii octombrie pe primul ministru, adică tot pe Emil Boc, Adina va pierde înscrierea în noul an universitar. "Eu am adus vorba de câteva ori în şedinţele de guvern despre această problemă, a Comisiei pentru programul BSGR, dar nu am găsit susţinere", ne-a declarat Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei.

Citeşte mai mult în Academia Caţavencu