BNR dă drumul la creditarea în valută
BNR a decis, marţi, să deschidă robinetul de bani pentru bănci, lăsând la dispoziţia acestora integral sumele pe care le atrag, în valută, pe o perioadă mai mare de doi ani. Decizia BNR, care ar putea reaprinde apetitul pentru credite, vine pe fondul aprecierii semnificative a leului în raport cu euro.
Autoritatea Monetară face, astfel, primul pas spre relaxarea politicii monetare după finalizarea negocierilor privind acordul cu FMI. Piaţa creditelor va primi o gură de oxigen începând cu 24 mai.
De atunci, băncile comerciale din România nu vor mai depune în seifurile BNR garanţia de 40% percepută din valoarea sumelor atrase de la băncile-mamă sau de la populaţie, în monedă străină, cu o scadenţă mai mare doi ani. Şi asta pentru că, în şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie, BNR a redus de la 40% la zero rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută.
Specialiştii spun că, astfel, vor fi eliberate în piaţă aproximativ două miliarde de euro care vor putea fi folosite pentru împrumuturi, în special pentru cele pe termen lung, precum cele ipotecare. Datorită cantităţii mari de valută am putea asista şi la o ieftinire a creditelor în euro, la începutul verii.
Un efect benefic se va vedea şi asupra leului, mai ales că, în luna mai vor intra în ţară alte cinci miliarde de euro, prima tranşă din creditul luat de Guvern de la FMI. De altfel, de la încheierea negocierilor privind împrumutul extern, leul s-a apreciat continuu în raport cu euro. Cotaţia monedei europene a scăzut de la 4,2950 lei la 4,2348 lei în doar opt şedinţe.