MENIU

BBC prezintă condiţiile sumbre în care trăiesc orfanii din vremea lui Ceauşescu

Condiţiile sunt dificile atât pentru bătrâni, cât şi pentru orfani.
BBC: în România, ţară membră a Uniunii Europene, au loc abuzuri chiar şi azi

Concluziile anchetei BBC sunt sumbre : în România, ţară membră a Uniunii Europene, au loc abuzuri chiar şi azi.

La 20 de ani de la căderea comunismului, BBC se întreabă : Ce s-a ales de orfanii neglijaţi ai României? Jurnaliştii britanici au realizat o amplă investigaţie, iar concluziile sunt sumbre : în România, ţară membră a Uniunii Europene, au loc abuzuri chiar şi acum.

\"Condiţiile sunt exact ca în urmă cu 5 sau 10 ani\", susţine Eric Rosenthal, reprezentant al unei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi consilier al guvernului american. El a tras aceste concluzii în urma investigaţiei realizate de BBC. \"Nu pot spune că sunt surprins, dat fiind trecutul României, ci îngrozit\", mărturiseşte Rosenthal. Au făcut ce trebuia ca să intre în UE, dar abuzurile continuă, susţine consilierul american.

BBC a dat ca exemplu azilul din Bolintin, unde o singură asistentă şi 6 infirmiere au grijă de 100 de bătrâni. Stau zgribuliţi sub pături, tremurând de frig. Jurnaliştii britanici au găsit, într-o baracă de lemn, 15 persoane cu handicap sever. Potrivit asistentei, au peste 20 de ani, dar reporterul BBC crede că sunt mult mai tineri. Au haine foarte subţiri şi zdrenţuite, miros urât şi prezintă semne de gangrene.

O situaţie asemănătoare a fost găsită şi la azilul din Găneşti. Jurnaliştii britanici spun că replica guvernului român a fost că aceste cazuri nu sunt reprezentative şi că azilurile cu pricina vor fi închise în următorii 3 ani.

Ziariştii britanici au readus în atenţie şi cazul orfelinatului de la Cighid: \"Condiţiile în această instituţie erau atât de îngrozitoare, încât 137 de copii au murit între 1987 şi 1989. Unele dintre numele lor apar pe această placă memorială. Cum se vede, Marina era cea mai mare, avea 15 ani, dar majoritatea aveau 3 ani, fapt ce sugereză ce proaste erau condiţiile\". Orfelinatul adăposteşte acum adulţi, inclusiv 60 dintre copiii crescuţi acolo. Potrivit BBC, azi condiţiile sunt bune.

Paradoxal, cu numai o săptămână în urmă, o echipă de jurnalişti francezi de la AFP a făcut un material pe acelaşi subiect. Concluziile acestora sunt însă radical diferite. În opinia AFP, copiii nedoriţi ai Romaniei comuniste, primesc o şansă reală din partea societăţii. Datele statistice arată că în orfelinate trăiesc cu 60% mai puţini copii decât acum 20 de ani şi marea majoritate se află sub îngrijirea unor familii.

Mai multe articole despre:
România copii orfani BBC reportaj