MENIU

Băsescu propune un sistem de vot care să ducă la un Parlament cu două partide mari şi UDMR. Cum comentaţi?

Foto: RTV

Preşedintele Traian Băsescu susţine că este necesară crearea unui sistem electoral astfel încât susţinerea electoratului să se polarizeze către două mari partide, plus UDMR, iar câştigătorului alegerilor parlamentare să i se încredinţeze şi conducerea Guvernului.

"Nimeni nu mai reuşeşte să obţină 50% în alegeri şi trebuie să mergem cu Guvernele în coaliţie. Nicio coaliţie nu a dat randament, coaliţiile nu rezistă, şi atunci întrebarea este: nu e mai corect să creăm un sistem electoral care să genereze polarizare masivă şi să avem două mari partide şi, sigur, UDMR nu poate lipsi din nicio formulă", a spus Băsescu la postul public de radio, RRA.

Şeful statului a apreciat că este mai corect să existe două mari blocuri politice, iar conducerea Executivului să fie acordată întotdeauna partidului mare cu cel mai mare număr de parlamentari. "În orice democraţie, aşa se face", a precizat Băsescu, invocând sistemul din Marea Britanie. Băsescu a arătat că astfel electoratul ar pune responsabilitatea guvernării pe umerii partidului care şi-a asumat-o şi să-l sancţioneze în alegeri, acordând mai multe voturi celuilalt partid important de pe scena politică.

"Aşa, votează românii cu PD-L, cu PSD, şi pe urmă se trezesc cu o coaliţie pentru care nu au nici unii, nici alţii simpatie. Deci, cred că trebuie să revizuim sistemul electoral", a spus Băsescu,subliniind că va trebui să avem vot uninominal într-un singur tur sau în două, care să nu mai permită candidatului de pe locul doi sau trei în colegiul său să câştige un mandat în Parlament.

"Avem experienţa a 20 de ani în care am avut trei mandate cu coaliţii, toate s-au spart, este clar că ne trebuie un sistem electoral care să dea mai multă consistenţă câştigătorului", a subliniat preşedintele, arătând că referendumul pentru unicameral este al doilea pas, după uninominal, spre reformarea clasei politice.

Băsescu a arătat că plafonul de maximum 300 de parlamentari, constituiţi într-o singură cameră, şi nu două, ca până acum, este stabilit pentru a asigura o normă de reprezentare "extrem de convenabilă" partidelor.  "Intenţia mea nu este să stabilesc ceea ce ar trebui să stabilească partidele -norma de reprezentare în Parlament. Şi atunci am pus un număr maxim care asigură o normă extrem de convenabilă, circa 70.000 de români la un parlamentar. Dacă domnii parlamentari vor considera că în Constituţie trebuie să fie o normă de 100.000, şi eu cred că este posibil, nu au decât să stabilească faptul că vom avea 220 de parlamentari, şi nu 300. Dar aici am considerat că trebuie lăsată partidelor libertatea să stabilească o normă. Dacă ar fi fost după mine, eu puneam 220 de parlamentari", a explicat preşedintele în interviul acordat RRA.

Băsescu a subliniat încă o dată că referendumul pentru Parlament unicameral va avea loc odată cu prezidenţialele din 22 noiembrie, cu sau fără avizul Parlamentului.