MENIU

Băsescu: Este timpul ca firmele româneşti să vină în Irak şi să înlocuiască Armata

Foto: Realitatea TV

\"Este timpul ca firmele româneşti să vină în Irak şi să înlocuiască Armata\", a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Traian Băsescu, care a participat la ceremonia oficială de încheiere a misiunii româneşti din Irak.

"Acum este timpul ca România să se implice în efortul de reconstrucţie a Irakului", a continuat şeful statului, care a mai spus că urmează să se întâlnească în cursul zilei de miercuri cu preşedintele şi cu premierul irakian. "Unul dintre subiectele discuţiei va fi cum se va putea implica România odată cu retragerea trupelor în reconstrucţia Irakului. Aici avem o tradiţie a cooperării economice, iar Irakul are nevoie categoric de un proces îndelungat de reconstrucţie. Ar fi păcat ca firmele româneşti să nu intre pe această paortă deschisă. Avem cel puţin nişte drepturi morale pentru a ne afla aici", a declarat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, joi, la baza militară de la Tallil, pentru a participa la ceremonia oficială de încheiere a misiunii româneşti din Irak, începută în urmă cu 6 ani.

Programul va cuprinde şi o vizită la Bagdad, unde va avea o întâlnire bilaterală cu preşedintele irakian, dar şi cu lideri locali.
Din delegaţia României mai fac parte ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, şeful Direcţiei Generală de Informaţii a Armatei, Gheorghe Savu şi comandantul Departamentului Operational Întrunit, generalul Neagoe Visarion.

Ceremonialul de încheiere a misiunii militare româneşti din Irak a început la ora 11, ora României. Au fost depuse coroane de flori din partea preşedintelui şi a MApN şi va fi ţinut un ceremonial religios.

De asemenea, Băsescu a acordat distincţii pentru generalul american Raymond Odierno, generalul irakian Babakir Zibari, precum şi ministrului Apărării irakian, Abdul Mufriji cu ordinul virtutea militară în grad de cavaler cu însemne de pace. Totodată, Stănişoară va decora un număr de 4 militari români, iar şeful SMG, 7 militari.

Până în prezent, România a participat cu 6.830 militari la operaţiile din Irak, pe perioada 2003-2009.

În această perioadă, au murit doi militari şi au fost răniţi alţi 12.

Mai multe articole despre:
Irak război Traian Băsescu soldaţi armata