Băsescu a început duminică o vizită de stat în Israel, programul include şi un pelerinaj la Locurile Sfinte
Preşedintele Traian Băsescu a început o vizită de stat în Israel, unde va sta până pe data de 2 iunie, la invitaţia omologului său Shimon Peres. În cadrul acestei vizite, el va avea întâlniri oficiale cu preşedintele Knesset-ului Reuven Rivlin şi cu premierul Benjamin Netanyahu şi va merge la Locurile Sfinte.
De asemenea, şeful statului român va vizita Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului Yad Vashem, se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Israel şi va participa la deschiderea Forumului de afaceri româno-israelian.
Programul vizitei include şi un pelerinaj la Locurile Sfinte din Ierusalim.
Vizita intervine în condiţiile în care România şi-a declarat disponibilitatea de a ajuta la procesul de pace din Orientul Mijlociu şi după vizita din aprilie a regelui Iordaniei, Abdullah al II-lea.
România şi-a manifestat de mai multe ori disponibilitatea de a ajuta pe plan diplomatic la rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu, dată fiind tradiţia sa de a avea relaţii bune atât cu Israelul, cât şi cu state arabe. Singura ţară din fostul bloc comunist care a menţinut relaţii diplomatice cu Israelul după Războiul de şase zile din 1967, România a întreţinut în timpul lui Nicolae Ceauşescu raporturi strânse şi cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) condusă de Yasser Arafat. România s-a numărat printre primele trei ţări din lume care a recunoscut oficial OEP, în 1974, şi prima ţară a Tratatului de la Varşovia care a autorizat OEP să deschidă o "reprezentanţă oficială" în capitală, transformată ulterior în "ambasadă".
Israelul a ridicat la 1 martie 2008 vizele pentru turiştii români, dar a impus unele restricţii în ceea ce îi priveşte pe românii care muncesc în această ţară. Anunţul acestei măsuri intervenea în timpul unei vizite a ministrului de Externe de atunci, Adrian Cioroianu, în Israel.