MENIU

Autorităţile ruse exercită presiuni asupra judecătorilor şi avocaţilor, acuză Consiliul Europei

Foto: upload.wikimedia.org

Judecătorii ruşi se confruntă cu interferenţe din ce în ce mai mari şi cu presiuni exercitate de superiorii lor, pentru a da sentinţe în favoarea procurorilor, se arată într-un raport despre sistemul judiciar rus dat publicităţii de Consiliul Europei.

Raportul, realizat de fostul ministru german al Justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, afirmă că Rusia rămâne un bastion al mentalităţii sovietice, în care justiţia este dictată de elita politică, în pofida reformelor lăudabile de pe hârtie. Documentul prezentat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a analizat sistemele judiciare rus, francez, britanic şi german.

Justiţia rusă a fost criticată după achitarea, anul acesta, a trei bărbaţi acuzaţi de implicare în asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia şi după deschiderea unui nou proces împotriva omului de afaceri Mihail Hodorkovski, condamnat deja la opt ani de detenţie.

Preşedintele Dmitri Medvedev şi-a luat angajamentul să lupte pentru drepturile omului, să combată corupţia şi să pună capăt "nihilismului" din sistemul judiciar. Dar cazurile existente "alimentează îngrijorările că lupta împotriva 'nihilismului legal' lansată de preşedintele Medvedev este departe de a fi câştigată", potrivit raportului. "Nu am mai găsit abuzuri comparabile în niciuna dintre celelalte trei ţări pe care le-am vizitat şi nicăieri problemele nu au fost atât de grave ca în Rusia", a subliniat Leutheusser-Schnarrenberger în raport.

"După un start încurajant la începutul anilor '90, judecătorii sunt supuşi la din ce în ce mai multă presiune pentru a da condamnări în aproape toate cazurile aduse în instanţă de Procuratură", se arată în document. "Vectorii de presiune includ în continuare metode neoficiale de stil vechi, de exemplul "justiţia la telefon", dar şi evaluările oficiale ale performanţei şi mecanismele disciplinare", a explicat fostul ministru.

Şeful Colegiului de Calificări Supreme a anunţat că 56 de judecători au fost demişi, o cifră mare, potrivit raportului, în condiţiile în care judecătorii ocupă asceastă funcţie pe viaţă în Rusia. Această cifră ar putea creşte, însă, şi mai mult dacă ar fi luate în calcul şi demisiile sub presiune.

Printre cazurile de hărţuire a avocaţilor, documentul citează detenţia lui Serghei Magniţki, care a ajutat un grup cunoscut de investiţii, Hermitage Fund, în lupta pentru drepturile investitorilor în corporaţiile de stat.
Raportul cere Rusiei să crească independenţa judiciară, să apere avocaţii şi să monitorizeze sistemul de justiţie.

Mai multe articole despre:
Rusia avocat procuror Dmitri Medvedev sistem judiciar