MENIU

Autorităţile au derulat un exerciţiu internaţional de simulare a poluării accidentale pe Dunăre

Foto: wordpress.com

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a organizat un exerciţii de simulare a unei poluări accidentale pe Dunăre, în cadrul unui proiect-pilot, derulat de Italia – România – Bulgaria - Serbia, a anunţat joi Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).

Evenimentul a reunit circa 100 de participanţi din cele trei state implicate, iar acţiunea se desfăşoară în timp real, simultan, în cele trei ţări dunărene - România, Serbia şi Bulgaria.

"Conform scenariului exerciţiului, astăzi (joi n.r.), în jurul orei 11:15, s-a produs o poluare accidentală a fluviului Dunărea, în dreptul localităţii Gruia, cu o posibilă afectare şi a malului românesc. Echipele Administraţiei Naţionale Apele Române - Direcţia Apelor Jiu - Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi s-au deplasat imediat la faţa locului şi au confirmat existenţa unei pete de produs petrolier de circa 30 metri lungime şi 20 metri lăţime, pată care se întinde pe o distanţă de 7,5 km pe luciul apei. Poluarea s-a produs din cauza unei avarii produse la depozitul de combustibil Prahovo, din Serbia, în urma căreia circa 20 de tone de produs petrolier au ajuns în fluviul Dunărea, existând pericolul extinderii frontului de poluare", a precizat ANAR.

În cadrul exerciţiului, în dreptul localităţii Gruia, Apele Române - Direcţia Apelor Jiu - Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Drobeta au amplasat două baraje plutitoare la locul accidentului, în dreptul km 851.

De asemenea, echipele mixte ale Apelor Române şi ISU au împrăştiat material absorbant de tip Spil Sorb1, atât în aval de primul baraj, cât şi între cele două baraje plutitoare. Echipele Apelor Române Mehedinţi au prelevat probe de apă, care, în urma analizelor de laborator, vor determina depăşirile înregistrate la indicatorii de calitate a apei.

Dispeceratul Apelor Române - Mehedinţi a solicitat primăriilor Gruia, Pristol, Gârla Mare şi Salcia să avertizeze populaţia şi agenţii economici să ia măsuri pentru a nu fi afectaţi de această poluare.

Pentru desfăşurarea acestui exerciţiu, Apele Române - Direcţia Apelor Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi a participat cu utilaje şi echipamente de intervenţie, precum şi cu un echipaj format din 13 specialişti.

"Prin acest exerciţiu, se urmăreşte mărirea capacităţii de reacţie şi intervenţie, nivelul dotării cu mijloace, echipamente şi utilaje necesare pentru intervenţie în cazul unui astfel de tip de poluări, cu efect transfrontralier, precum şi modul de acţiune şi de cooperare a instituţiilor implicate", se mai arată în comunicat.

Totalul cheltuielilor estimate de AN Apele Române - DA JIU - SGA Mehedinţi au fost de 2.716,64 lei, incluzând cheltuielile cu materialele de intervenţie, transport, manoperă şi analizele de laborator.