MENIU

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta anunţă deschiderea unui atelier de împletit stuf la Mahmudia

Foto: wordpress.com

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a anunţat că joi a fost deschis un atelier de împletit stuf şi papură în comuna Mahmudia din judeţul Tulcea, în cadrul căruia vor lucra 20 de persoane, potrivit unui comunicat transmis de organizaţia de mediu.

La inaugurare au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Asociaţiei locale de pescari "Fiii Deltei", ai Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Mahmudia şi ai Consiliului Judeţean Tulcea.

"Atelierul din Mahmudia a fost inaugurat odată cu achiziţionarea materiei prime şi cu încheierea sesiunilor de pregătire pentru lucrători. Astfel, timp de două săptămâni, 20 de localnici din comuna Mahmudia au luat parte la un program de pregătire ce a inclus informaţii privind tehnicile de împletire, expuneri teoretice şi practice cu privire la decorarea materialelor prelucrate şi metode de dezvoltarea antreprenorială. Programul a fost susţinut de o echipă de facilitatori formată din meşterul local Axente Pavel, artistul plastic Bogdan Ene şi coordonatorul local al proiectului, Ileana Ene", se mai arată în comunicat.

Cei 20 de localnici vor lucra în cadrul atelierului, iar produsele pe care le vor realiza vor fi comercializate, organizaţia locală "Fiii Deltei" fiind responsabilă de buna desfăşurare a activităţii. De asemenea, produsele atelierului vor fi promovate în cadrul unei expoziţii permanente pe care o va găzdui un foişor ce va fi construit în luna septembrie, cu respectarea arhitecturii tradiţionale a zonei.

"Promovarea dezvoltării durabile este unul dintre obiectivele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta. Şi am început să facem efectiv acest lucru prin intermediul proiectului pe care îl coordonăm în comuna Mahmudia. Conservarea şi dezvoltarea tradiţiilor şi meşteşugurilor locale constituie perspective reale şi concrete care, fără a avea un impact negativ asupra mediului, sunt profitabile pentru localnici", a precizat directorul Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Costel Popa.

Acţiunea face parte din proiectul "Conservarea biodiversităţii prin cultivarea ecoturismului şi a tradiţiilor locale ca alternative pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor de pescari din Delta Dunării", derulat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, cofinanţat din fonduri GEF (Global Environmental Fund) şi realizat cu sprijinul sponsorilor E-Jobs şi Fundaţia Alexandrion România.

În cadrul aceluiaşi proiect au mai fost realizate un foişor de observaţie ornitologică şi mai multe panouri informative care vor facilita accesul turiştilor la serviciile utile.