MENIU

ARTE a difuzat un documentar despre reţeta secretă a capitalismului românesc

Dinu Patriciu a desenat un rechin, o balenă şi o caracatiţă pentru a descrie capitalismul.

Filmul de 56 de minute, realizat de Alexandru Solomon şi difuzat pe 1 decembrie de postul franco-german de televiziune, face o incursiune în trecutul unor afacerişti români precum Dan Voiculescu, Dinu Patriciu sau Sorin Ovidiu Vântu.

\"Kapitalisme - notre recette secrète\" (în traducere \"Kapitalism. Reţeta noastră secretă\") a fost difuzat de postul cultural de televiziune de Ziua Naţională a României. Documentarul lui Alexandru Solomon, regizor cunoscut pentru filmul \"Război pe calea undelor\", este realizat pe baza unor interviuri cu cei pe care realizatorul în consideră cei mai reprezentanţi capitalişti ai României:  Dan Voiculescu, Dinu Patriciu, George Pădure sau Ioan Niculae.

Ideea de la care porneşte documentarul este o ficţiune, care-l are protagonist pe Nicolae Ceauşescu venit să vadă România de azi. În urma celor 56 de minute de peliculă, fostul dictator s-ar declara mulţumit de imaginea pe care o vede: toţi cei care au deţinut funcţii de conducere în timpul său se s-au descurcat admirabil după căderea comunismului. Mulţi dintre apropiaţii săi sunt tot acolo unde i-a lăsat dictatorul, în vârful puterii reale, chiar oficiale; altfel spus, acolo unde se învârt banii, după cum constată postul franco-german de televiziune.

Cei mai mulţi dintre cei care făceau parte din nomenclatura de acum 20 de ani sunt azi mari capitalişti, arată Alexandru Solomon. Dan Voiculescu, unul dintre cei prezenţi în documentar, vorbeşte despre banii Securităţii şi despre conturile din Cipru ale firmei Crescent, unde se află aceştia. Şeful Partidului Conservator povesteşte inclusiv cum câştiga lunar 5.000 de dolari în timpul comunismului.

Un alt personaj principal al documentarului este Ioan Niculae, patron la InterAgro, în trecut lucrător în comerţul exterior şi în cadrul poliţiei secrete a regimului comunist. Acesta nu înţelege de ce trebuie să se considere răspunzător pentru acea perioadă: \"Ce să fi făcut după Revoluţie? Să ne retragem, să disparem? Să fiu făcut vinovat doar pentru că am lucrat într-o companie comunistă de comerţ exterior?\"

Alt caz prezentat pe larg este cel al lui Dinu Patriciu, cel care, în 1990, a creat prima firmă privată din România, care era un birou de arhitectură. Documentarul prezintă povestea privatizării Rafinăriei Vega şi a complexului Petromidia. Miliardarul caracterizează capitalismul ca fiind imoral şi îi descrie evoluţia printr-un desen cu un rechin, apoi o balenă şi apoi o carcatiţă. “M-am amuzat mult în toţi aceşti ani”, spune în concluzie afaceristul.

Imagini cu Ovidiu Tender, Sorin Ovidiu Vântu, Gigi Becali şi Dan Ioan Popescu, toţi trecuţi prin faţa organelor de anchetă, întregesc peisajul descris de Alexandru Solomon. În documentar este prezent şi Dan Diaconescu, prezentat ca model de succes în media. “Dacă Ceauşescu făcea talk-show-uri, trăia şi acum. Rezolva problema democraţiei în România”, este de părere şeful OTV.

Documentarul poate fi urmărit în întregime aici.