MENIU

Aproximativ 480 de angajaţi din MApN primesc în continuare şi pensie, şi salariu

Foto: accessinfo.ro

Aproximativ 480 de angajaţi ai Ministerului Apărării, majoritatea cu funcţii în domeniul administrativ, educativ sau medical, primesc, în prezent, şi pensie militară, şi salariu de civil, numărul rămânând constant de la începutul anului, se arată în răspunsul MApN remis la solicitarea NewsIn.

Potrivit MApN, angajaţii care cumulează pensia militară cu salariul ocupă funcţii din diverse domenii de activitate, printre care, profesor universitar, inginer, economist, cercetător, redactor, antrenor, instructor sportiv, artist plastic, referent de specialitate, expert sau consilier.

Pe lista celor care au renunţat la haina militară în favoarea unei funcţii civile se numără mai mulţi colonei şi generali, unii dintre ei ocupând posturi importante în ierarhia ministerului. Spre exemplu, generalul de brigadă Constantin Irimescu a fost până în 2006 şef al Direcţiei Management-Resurse pentru Înzestrare în cadrul Departamentului pentru Armamente. După ce a ieşit la pensie, Irimescu a concurat pentru postul de director al aceleiaşi direcţii, transformat între timp din funcţie militară în una civilă.

Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2009 postată pe site-ul MApN, Irimescu încasează o pensie militară de aproximativ 45.000 de lei. Totodată, Irimescu a fost până în martie 2009 şi membru în Consiliu de Administraţie la Romtehnica, însă veniturile obţinute din această activitate nu se regăsesc în declaraţia de avere.

Un alt angajat al MApN care cumulează salariul cu pensia militară este locotenent colonelul  Andrei Brojban. Acesta a fost secretar de partid al Direcţiei Medicale din MApN până în 1989, iar în prezent lucrează ca funcţionar public la Unitatea Militară 02496. Conform declaraţiei de avere pe anul 2009, veniturile anuale ale lui Andrei Brojban sunt de aproximativ 100.000 de lei anual, el încasând din salariu 60.654 de lei, la care se adaugă o pensie militară de 36.227 de lei.

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Boris Botezatu, care a fost şef de birou contabilitate în Direcţia Financiar Contabilă, iar în prezent ocupă funcţia civilă de funcţionar public la Direcţia de Audit Intern a MApN. Veniturile din salariu ale lui Boris Botezatu au fost, potrivit declaraţiei de avere pe anul 2009, de 53.530 de lei, la care s-au adăugat 44.196 de lei din pensia militară.

Alt caz este al locotenent-colonelului  Ştefan Dragomir care în prezent este consilier juridic la Unitatea Militară 02544 şi are venituri de aproximativ 70.000 de lei: 34.956 de lei provenind din pensia militară şi 34.246 de lei din funcţia civilă de consilier, conform declaraţiei de avere pe anul 2009 postată pe site-ul MApN.

De altfel, majoritatea angajaţilor Companiei Naţioanale Romtehnica au făcut parte din structurile Ministerului Apărării. Potrivit unor surse din MApN, foştii militari au fost preferaţi pentru a ocupa funcţiile civile din Romtehnica din cauză că "au expertiză în domeniul achiziţiilor de tehnică şi armament".

Potrivit unor surse din MApN, cei mai mulţi militari care au părăsit sistemul şi s-au reangajat pe funcţii civile (aproximativ 400 din cei 480) s-au înregistrat în perioada 2004-2006, în timpul mandatului ministrului Teodor Atanasiu. Pe lângă beneficiul de a cumula pensia şi salariul, foştii militari au încasat odată cu ieşirea din sistem şi mai multe solde în valoare de câteva zeci de mii de lei drept compensaţii financiare.

Mai multe articole despre:
salariu militar MApN angajaţi pensie civil