MENIU

Aproape 90 la sută dintre sindicaliştii din învăţământul arădean au fost în grevă

Foto: iasiplus.ro

Aproximativ 90 la sută dintre membrii celor două sindicate din învăţământul arădean au participat luni la greva de o zi, organizată în mai multe instituţii din judeţ.

Liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad (SDI), Dănuţ Ienăşescu, a declarat, luni, că peste 6.000 de membri din sindicatul pe care îl conduce sunt în grevă. "Din raportările primite din teritoriu rezultă că peste 90 la sută dintre membrii noştri sunt în grevă. Profesorii nu au intrat la clase, nu fac cursuri, nu ascultă elevii, nu pun absenţe, dar asigură supravegherea elevilor. Sunt unităţi de învăţământ unde procentul de participare a membrilor noştri de sindicat este de 100 la sută. Speranţa noastră este să nu mai ajungem la astfel de forme de protest", a declarat Dănuţ Ienăşescu.

De asemenea, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Arad (SLI), Maria Buruc, a declarat, luni, că 85-90 la sută dintre membrii sindicatului sunt în grevă. "Colegii care au dorit să-şi desfăşoare activitatea nu au fost împiedicaţi să intre la clase. Ceilalţi sunt în unităţile de învăţământ, dar nu participă la cursuri, asigurând doar supravegherea elevilor. În multe şcoli, elevii nu au mai mers, luni, la cursuri, ştiind de protestele profesorilor", a declarat Maria Buruc.

De asemenea, la protestele organizate, luni, în Arad au participat şi membrii sindicatului Sanitas Arad. "Cei care participă la proteste sunt cadrele medicale aflate în timpul liber şi care au venit de acasă. Avem personal medical puţin în spitale şi nu ne-am permis să întrerupem activitatea. La protest au venit chiar şi medici de la unităţile medicale din judeţ. Vrem să demonstrăm că şi noi putem face o grevă", a declarat Delia Bonca, liderul Sindicatului Sanitas Arad.

La protestele de la Arad au participat şi sindicaliştii de la Finanţele Publice afiliaţi Sed Lex, astfel că activitatea este blocată în unele instituţii publice. Nu se lucrează la Casa Judeţeană de Pensii, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în acest caz fiind asigurată doar activitatea din centrele de vârstnici, de copii ori de persoane cu dizabilităţi. Conform liderului Sin­dicatului Public Arad, Lazăr Faur, 54 de primării din judeţul Arad şi-au exprimat acordul de a face grevă generală luni.

Liderul CNS Cartel Alfa din Arad, Ilie Don, susţine că salariaţii din Sindicatul Feroneria, din companiile Leoni, Delphi, Asta Vagoane, Polaris, Drumuri Naţionale, Uzina de Apă, dar şi alţii vor pro­testa de Ziua Internaţională a Muncii Decente. "Suntem solidari protestului bugetarilor, iar marţi, în jur de 40 de salariaţi din sindicate afiliate Cartel Alfa vor pleca la Bucureşti pentru a participa la miting", a declarat Ilie Don.
Mai multe articole despre:
grevă sindicalişti Arad SED LEX învăţământ CNS