MENIU

Anul acesta, consilierii demnitarilor ne costă de patru ori mai mult decât în 2008

Foto: Realitatea TV

În timp ce unii funcţionari sunt disponibilizaţi din cauza crizei economice, din ce în ce mai mulţi consilierii personali, oameni de încredere ai demnitarilor, sunt angajaţi pe salarii consistente. Potrivit unui calcul făcut de jurnaliştii ediţiei electronice a revistei \"Capital\", consilieri personali ne costă până la de patru ori mai mult decât în 2008.

Din inventarul făcut de "Capital" reiese că instituţiile publice sunt pline până la refuz de consilieri. Un studiu din decembrie 2005 al Institutului de Politici Publice indica un număr de 133 de consilieri personali în primul cabinet condus de Călin Popescu Tăriceanu.

În prezent, potrivit Capital.ro, Guvernul Boc numără peste 175 de consilieri.

De exemplu, aparatul propriu de lucru al premierului cuprinde cabinetul cu cinci consilieri personali şi corpul secretarilor de stat cu alţi cinci. Aparatul premierului mai cuprinde cinci consilieri de stat care, la rândul lor, au consilieri personali şi registratura prim-ministrului, deservită de alţi trei consilieri.

Administraţia prezidenţială are un aparat birocratic care include opt consilieri prezidenţiali şi 14 de stat.

Şi ministerele au nevoie de sfetnici: 17 la Ministerul Comunicaţiilor, 15 la Ministerul Sănătăţii şi 14 la Ministerul Agriculturii.

Salariile consilierilor personali din cabinetul Boc sunt cuprinse între 1.180 şi 2.770 de lei pe lună. În cazul ministerelor, salariile de bază ale consilierilor personali variază între 2.800 şi 3.100 de lei pe lună. Cel mai bine plătiţi sunt însă consilierii din Administraţia Prezidenţială. Potrivit declaraţiilor de avere, venitul mediu anual încasat în 2008 de un consilier de stat a fost de 46.000 de lei, iar cel al unui consilier personal de peste 53.000 de lei.

Mai multe articole despre:
guvern consilieri Cotroceni Emil Boc ministere