MENIU

Antonescu, mandatat de PNL să discute formarea unui guvern

Crin Antonescu a fost reconfirmat în fruntea PNL
Am primit mandatul PNL pentru toate negocierile politice

Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PNL, cu un vot împotrivă şi o abţinere. Liberalii sunt gata să discute cu PD-L despre o majoritate, dar spun că nu vor face parte dintr-un guvern-marionetă a lui Traian Băsescu.

Anunţatul duel dintre Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu pe tema intrării sau nu a PNL la guvernare alături de PD-L nu a mai avut loc miercuri. Cel puţin,  în aparenţă. Asta pentru că, la prima vedere, ambii lideri au ieşit câştigaţi, la finalul Comitetului Executiv Naţional (CEN). Antonescu a obţinut o reconfirmare în fruntea partidului, după ce a cerut şi a primit atât în Biroul Politic Central (BPC) - cu unanimitate - şi în CEN - cu un vot împotrivă şi o obţinere - un vot de încredere.

\"Am avut o discuţie mai lungă pentru că toţi preşedinţii organizaţiilor au avut ocazia să îşi spună punctul de vedere despre alegeri, despre contextul politic, despre negocieri, despre obiectivele PNL-ului, despre guvernare. În cele din urmă, am procedat la un vot de încredere care mi-a fost acordat cu un vot împotrivă şi o abţinere\",  a declarat la sfârşitul zilei, Crin Antonescu. Mai mult, Antonescu a primit şi un mandat din partea Consiliului de a conduce negocierile  cu celelalte formaţiuni politice şi ale societăţii civile.

\"În toate discuţiile pe care le vom purta vom prezenta care sunt poziţiile noastre, viziunea noastră asupra a ceea ce trebuie făcut în România de acum înainte, vom prezenta măsurile pe care le avem, acestea putând fi susţinute şi din opoziţie, şi din Guvern\", a declarat Ludovic  Orban, care a reiterat poziţia PNL adoptată în urma Biroului Politic de miercuri, că nu vor face parte dintr-un \"Guvern marionetă al lui Traian Băsescu\".

Orban a mai spus că vor demara discuţiile cu celelalte formaţiuni politice abia după aflarea deciziei CCR, adăugând că probele în favoarea contestaţiei PSD sunt \"zdrobitoare\".

\"Partidul Naţional Liberal nu este dispus să facă niciun compromis cu liderii şi cu forţele politice care încearcă să instituie în România un regim autoritar, care tratează instituţiile statului ca pe propria lor moşie şi care încearcă să îngenuncheze iniţiativa şi acţiunile cetăţenilor liberi ai acestei ţări\", a mai spus Orban, dând citire Declaraţiei politice asumate în cadrul Consiliul Naţional Executiv.

Tăriceanu a câştigat şi el. A reuşit să obţină posibilitatea ca liberalii să discute şi cu PD-L posibilitatea formării unei majorităţi guvernamentale, după ce aceasta fusese respinsă categoric de Antonescu şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban. Premierul Emil Boc i-a adresat de altfel miercuri o scrisoare lui Antonescu în care l-a invitat la negocieri. Antonescu a precizat că peneliştii vor discuta cu pedeliştii, după ce subiectul contestării alegerilor prezidenţiale va fi clarificat de Curtea Constituţională, iar premierul desemnat Liviu Negoiţă va renunţa la mandat.  Chiar şi aşa Crin Antonescu a fost ferm: \"Nu vom face parte dintr-un guvern marionetă a lui Băsescu!\".

Dacă Călin Popescu Tăriceanu  se gândea că ar putea fi din nou premier din partea PNL, Antonescu a avut grijă să-i spulbere acest vis.  \"Dacă ar exista o majoritate parlamentară sau PNL i-ar reveni postul de premier, aş fi gata să-mi asum această funcţie. Nu cred însă că este o variantă probabilă. Altă variantă nu ar fi. Este normal ca preşedintele partidului să-şi asume acest lucru\".

Tăriceanu, cel care a vorbit la telefon cu preşedintele Băsescu, a părut din nou mai flexibil decât şeful partidului, atunci când vine vorba de o apropiere de PD-L şi Cotroceni. \"Astăzi nu s-a pus problema de a opta. Există un premier desemnat, un guvern demisionar şi o contestaţie la Curtea Constituţională. Eu cred că este de aşteptat ca premierul desemnat să-şi depună mandatul. Apoi să existe o clarificare a Curţii Constituţionale şi apoi discuţii exploratorii pentru găsirea unor soluţii pentru ieşirea din criză. La discuţiile exploratorii dacă vin cu condiţii, nu mai sunt exploratorii. Condiţiile apar la momentul negocierilor. Pot să fac parte din echipa de discuţii cu PD-L. Opţiunea de a merge la guvernare este foarte complicată, după cum şi cea de a merge în opoziţie este la fel de ineficientă din multe puncte de vedere\", a declarat Tăriceanu, la finalul BPC.

Fostul premier a spus că liberalii nu pot pune condiţii înainte de negocieri. \"Eu am să pornesc de la obiective şi apoi să mă refer la mijloace: ieşirea din criză şi la asta putem să aducem soluţii, iar apoi trebuie să avem garanţii politice că lucrurile nu se vor deteriora. Sunt unul care am avut conflicte cu Traian Băsescu. În politică între situaţia ideală şi cea reală, dacă nu ţinem cont de situaţia reală, dacă ne lipseşte pragmatismul, suntem autişti. Nu înseamnă să tolerăm anumite derapaje politice. De aceea trebuie să cerem garanţii, iar dacă nu avem încredere în aceste garanţii, avem varianta opoziţiei\", a spus Tăriceanu.

Luni, liberalii au convocat Delegaţia Permanentă a partidului, din care fac parte pe lângă membrii CEN şi aleşii locali. Doar acest for am putea decide intrarea la guvernare alături de PD-L.

Mai multe articole despre:
alegeri PNL negocieri Crin Antonescu preşedinte