Antonescu: Dacă Traian Băsescu îl numeşte pe Johannis premier, îi votăm şi un guvern PD-L - UDMR
Preşedintele PNL a declarat la REALITATEA FM că liberalii sunt dispuşi să voteze un guvern format din democrat-liberali şi maghiari dacă acesta l-ar avea în frunte pe primarul Sibiului. Nici măcar nu ar ţine să fie şi ei la putere. Nu crede însă că Băsescu va propune aşa ceva. Nu-l poate manevra pe Johannis, a explicat Crin Antonescu.
„Noi avem deschidere către orice variantă. Nici măcar nu pretindem să fim la guvernare, i-l votăm. Nici nu negociem ministere”, a declarat Crin Antonescu în emisiunea „Casa Presei” de la REALITATEA FM, întrebat dacă ar accepta o o formulă guvernamentală cu PD-L şi UDMR dacă preşedintele Traian Băsescu l-ar propune ca şi premier pe Klaus Johannis.
Varianta unui guvern Johannis alături de PD-L e valabilă şi după prezidenţiale, a recunoscut Antonescu. Are însă mari rezerve că acest fapt s-ar putea întâmpla. „Vă spun că e imposibil ca Traian Băsescu să-l nominalizeze pe Johannis premier. Putea să o facă şi acum, îl punea pe Johannis un personaj popular şi rezolva criza. Nu i-am condiţionat-o de o majoritate cu PSD-ul. Putea spune că făcea un guvern PD-L cu UDMR (şi Johannis în frunte, n.red) şi avea destule şanse să se transforme într-o majoritate, cu cei pe care i-au mai luat”, a declarat prezidenţiabilul PNL. A şi explicat de ce Băsescu nu îl agreează pe Johannis: acesta nu ar fi fost un premier docil.
În plus, PD-L nu pare să fie prima sa opţiune în eventualitatea în care nu va câştiga preşedinţia, dar va trebui să negocieze o majoritate guvernamentală. "Nu ştiu ce se va întâmpla, nu-mi permit să consider un partid damnat, în acest moment PD-L se comportă nefrecventabil, se comportă maniacal într-un discurs închis. În calitate de preşedinte al PNL, discuţia cu PD-L rămâne în acest moment ultima dintre ipoteze", a declarat Antonescu. Nu a exclus însă ca lucrurile să se schimbe în situaţia în care Traian Băsescu va pierde alegerile prezidenţiale şi îşi va pierde influenţa asupra PD-L. E sceptic însă: "S-ar putea să se schimbe, dar degradarea în viaţa politică se produce destul de repede şi reparaţiile destul de greu."
A şi continuat cu explicaţiile: "În politică ţii minte trecutul, or în acest moment eu văd un PD-L care este foarte departe de ideea de democraţie, care are comportament de tip bolşevic, care susţin că trebuie să facem ca dânşii indiferent dacă are sau nu dreptate. Electoratul liberal s-a cam lămurit cu domnul Traian Băsescu. Şi mie mi-ar plăcea să facem un guvern de dreapta. În anul 2005 când această coaliţie a funcţionat, PD-L era condus de alţi oameni, rolul Elenei Udrea era altul, Emil Boc era altul... . Între timp au devenit un partid al unui singur om. Traian Băsescu din 2005 din 2009 a involuat din punctul meu de vedere. Foarte mult."