Alegeri anticipate în Republica Moldova. Partidele parlamentare nu au reuşit, pentru a treia oară, să aleagă preşedintele
Parlamentul de la Chişinău nu a reuşit să desemneze un nou preşedinte, ceea ce însemnă dizolvarea automată şi organizarea de alegeri anticipate. Partidul Comunist mai avea nevoie de un singur vot pentru a avea majoritatea, dar opoziţia a refuzat să colaboreze cu actualul regim.
Parlamentul de la Chişinău s-a reunit, pentru a treia oară, ca să aleagă preşedintele ţării. Fără succes, însă, pentru că Partidul Comunist nu a ajuns la o înţelegere cu opoziţia liberală.
După ce şi-au dat votul, comuniştii au aşteptat o jumătate de oră să apară vreun liberal sau liberal-democrat care să le susţină candidatul. Le-a lipsit un singur vot, supranumit "votul de aur".
Pentru fotoliul de preşedinte, comuniştii au propus doi candidaţi, pe fostul premier Zinaida Greaceanîi, şi pe ambasadorul moldovean în Rusia, Andrei Neguţă. Cele trei partide din opoziţie nu şi-au desemnat vreun candidat.
Era ultima şansă pentru a se evita anticipatele. Dar opoziţia liberală a fost de neînduplecat şi nu s-a prezentat la vot, aşa cum anunţase. Prima tentaivăa avut loc pe 20 mai. Şi atunci, ca şi acum, opoziţia a boicotat votul. La a doua încercare, comuniştii au amânat votul pe motiv că acesta coincidea cu o sărbătoare religioasă.