MENIU

Adrian Pintea - o viaţă în slujba teatrului

Adrian Pintea s-a stins din viaţă vineri, la Spitalul Fundeni, în urma unor complicaţii apărute pe fondul unei ciroze avansate. Ar fi împlinit, la 9 octombrie, 53 de ani, şi a fost unul dintre actorii şi profesorii de artă teatrală cei mai apreciaţi din generaţia anilor 80.

S-a născut pe 9 octombrie 1954 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, la clasa profesorului Petre Vasilescu, în 1979.

Printre rolurile care l-au consacrat în teatru se numără Romeo din "Romeo şi Julieta" de Shakespeare, în regia Cătălinei Buzoianu (1978), care a făcut publicul şi criticii să-i reţină numele încă de pe vremea studenţiei. A fost Treplev în "Pescăruşul" de A.P. Cehov, în regia lui Liviu Ciulei (1977), Henric din "Henric al lV-lea" de Luigi Pirandello, în regia lui Dominic Dembinski (1990), şi - marea sa reuşită, potrivit criticii - Hamlet, în regia lui Tompa Gabor.

Numele lui Adrian Pintea a trecut dincolo de scena de teatru, fiind eroul care va rămâne în filmografia românească pentru rolul Iancu Jianu din filmul omonim regizat în 1981 de Dinu Cocea, continuat apoi cu "Iancu Jianu Zapciul". "Pădureanca" (1986) şi "Un bulgăre de humă" (1989), regia Nicolae Mărgineanu, "Diplomatic Siege", "Duşmanul duşmanului meu" (1999), "Vlad Nemuritorul" (2002), serialele TV "Lumini şi Umbre" (1981) şi "Daria, iubirea mea" (2006) dar şi în "Tinereţe fără tinereţe" de Francis Ford Coppola (2007), după Eliade, în care interpretează rolul unui cărturar tradiţional indian din munţii Himalaya sunt filme în care Adrian Pintea şi-a pus amprenta.

Un excelent recitator, în anii comunismului nu a făcut parte dintre actorii care dădeau glas versurilor encomiastice la adresa regimului sau familiei Ceauşescu, însă lecturile sale, înregistrate pe CD-uri, audiobook-uri, păstrează vocea sa inconfundabilă.

Pintea a fost şi regizor de teatru, iar printre piesele montate la teatrele din România se numără "Cei drepţi" după Camus (1998), "Demonii" după Dostoievski (1996), "Romeo şi Julieta" de Shakespeare (1993), "Comedia erorilor" de Shakespeare (1991) la Studioul Casandra, şi "Thomas a Becket" de Jean Anouilh (1999) la Teatrul Bulandra.

Adrian Pintea a realizat, în 2006, un spectacol maraton de trei săptămâni cu opera rock "Jesus Christ Superstar", împreună cu studenţii săi de la UNATC, care a cuprins zece reprezentaţii la ArCub, toate cu sala plină. În luna februarie a acestui an, regizorul anunţa că vrea să pună din nou în scenă opera rock a lui Andrew Lloyd Webber, dar spunea că nu găseşte sponsori pentru plata drepturilor de autor.

Actorul a apărut în luna mai în cel mai recent videoclip al trupei Timpuri Noi, balada "Tata", alături de Sebastian Papaiani, Gheorghe Vişu, Valentin Uritescu, Adrian Ţiţieni, Florin Piersic jr., Claudiu şi Tudor Istodor.

Soţia sa, bioenergeticianul Lavinia Pintea, i-a fost alături la spital până în ultimele momente.
Mai multe articole despre:
Adrian Pintea