Adrian Năstase a fost trimis în judecată de către DNA
Adrian Năstase, trimis pentru a doua oară în judecată de DNA. De această dată pentru banii folosiţi în campania electorală din 2004. Pentru acest dosar procurorii anticorupţie nu au mai cerut avizul Parlamentului. Judecarea procesului lui Năstase începe pe 26 februarie.
Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 118.650 USD aparţinând lui Adrian Năstase, în vederea confiscării foloaselor necuvenite primite în dosarul "Trofeul Calităţii".
Potrivit DNA, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Irina Jianu, Dan Gasparovici, Bogdan Popovici, Ioana Popovici, Cristian Mihail Vasile până la concurenţa sumei de 64.813.844.913 lei vechi.
Astfel, procurorii arată că a fost indisponibilizat imobilul proprietatea lui Cristian Vasile situat în Bucureşti, imobilul lui Bogdan şi Ioana Marina Popovici situat în Bucureşti, de asemenea imobilul proprietatea Dianei Gasparovici situat în Brăila şi imobilul aparţinând Irinei Jianu, situat în Bacău.
Potrivit rechizitoriului prin care Năstase a fost trimis marţi în judecată de DNA, prejudiciul total cauzat Inspectoratului de Stat în Construcţii, prin faptele celor trimişi în judecată, este de 69.611.552.132 de lei vechi, constituit din neîncasarea taxelor de la participanţi (61.549.713.021 de lei vechi) şi din cheltuieli nelegale efectuate de ISC din fonduri proprii (8.061.839.111 de lei vechi). Inspectoratul de Stat în Construcţii s-a constituit parte civilă în cauză.
Urmărirea penală a fost începută în vara anului trecut. Adrian Năstase a fost pus sub acuzare nu în calitate de ministru, ci de preşedinte de partid. Faptele se referă la modul în care a fost susţinută campania lui Năstase pentru preşedinţie. Este vorba de o presupusă mită încasată de la o firmă de publicitate - Eurografica - în produse electorale - pixuri, afişe, tricouri inscripiţionate.
Procurorii anticorupţie susţin însă că veniturile pentru campania pentru alegerile prezidenţiale ar fi fost mascate de Năstase şi alţi complici sub forma unor taxe de participare pentru membrii PSD, la simpozioane. Pentru unii oameni de afaceri, oamenii legii susţin că s-ar fi folosit chiar constrângerea. Ei ar fi fost ameninţaţi că dacă nu dau bani, autorităţile care le controlau lucrările nu le-ar fi dat aviz favorabil. Taxa ar fi fost, conform DNA, de cinci milioane de lei vechi pentru persoane fizice şi 15 milioane de lei vechi pentru persoanele juridice. Un astfel de exemplu este concursul Trofeul Calităţii, organizat prin intermediul Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Procurorii mai spun că pentru a ascunde provenienţa banilor s-au făcut operaţiuni de spălare de bani. Este singurul dosar de la DNA, pe numele fostului premier, care nu are nevoie de aviz parlamentar, întrucât faptele, chiar dacă ar fi fost comise în timpul mandatului, ar fi fost făcute în calitate de preşedinte de partid. Procurorii DNA au sechestrat aproape 120 de mii de dolari din conturile lui Năstase. Dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.