MENIU

Academia Română cere candidaţilor la preşedinţie protejarea patrimoniului de la Roşia Montană

Foto: RTV

Preşedintele Academiei Române a transmis joi o scrisoare deschisă candidaţilor la preşedinţia României cerând protejarea patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană, iar în replică reprezentanţii Roşia Montana Gold Corporation au invitat Academia să participe la un grup comun de lucru.

"Subsemnaţii, acad. Ionel Haiduc, preşedinte al Academiei Române, conf. dr. arh. Sergiu Nistor, preşedinte al Comitetului Naţional Român ICOMOS (Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), în numele organizaţiilor pe care le reprezentăm, vă adresăm un respectuos apel ca, în cadrul campaniei pe care o derulaţi pentru magistratura supremă în stat, să vă pronunţaţi public, ferm şi explicit, pentru apărarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului natural şi cultural excepţional al Roşiei Montane, ca un simbol al întregii moşteniri culturale a ţării pentru a cărei preşedinţie vă pregătiţi", se arată în scrisoarea deschisă.

În documentul, semnat de numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile, se mai precizează că "resuscitarea economică a Roşiei Montane nu poate fi credibilă atât timp cât ea se bazează pe secătuirea în două decenii a tuturor resurselor zonei: de la aurul subteran, la biodiversitate şi moştenirea culturală".

În răspunsul său, conducerea companiei RMGC a subliniat că este conştientă "că proiectul pe care îl propune compania noastră are implicaţii multiple, de ordin economic, social, cultural şi comunitar, şi, în consecinţă, trebuie ascultată opinia tuturor părţilor interesate".

"Roşia Montană Gold Corporation propune Academiei Române participarea la un grup comun de lucru, din care să facă parte specialiştii Academiei, cei ai companiei, precum şi experţi independenţi, care să evalueze proiectul minier de la Roşia Montană în baza documentaţiei depuse la Ministerul Mediului", se mai arată în comunicatul companiei semnat de directorul general Dragoş Tănase.

Chestionat recent pe acest subiect, la o întâlnire cu reprezentanţii Grupului de Dialog Social, preşedintele Traian Băsescu a evitat să ofere o soluţie pentru situaţia de la Roşia Montană. A precizat că va studia cazul, după ce va primi analiza unui grup de experţi francezi.