MENIU

20 de angajaţi ai primăriei din Coaş, judeţul Maramureş, şi mai mulţi voluntari au plantat puieţii de brad, gorun şi stejar

Copac

Pădurea le pune pâinea pe masă, aşa că au grijă de ea ca de ochii din cap. Salariile muncitorilor sunt plătite, parţial, din banii obţinuţi prin vânzarea de lemn.

În Coaş, tocmai s-au încheiat lucrările la un nou drum forestier. Pe taluzurile dezgolite se plantează în aceste zile puieţi de salcâm, brad sau stejar.

\"Trebuie consolidat prin aceşti puieţi care se pun, nu neapărat în ipoteza de a avea lemn pe viitor, ci de protecţie a taluzului drumului, contra alunecărilor, contra ploii care spală solul\", a precizat Marcian Bârda, inginer la Ocolul Silvic, Baia Sprie.

AJOFM plăteşte 500 de lei din salariul angajaţilor, primăriei revenindu-i doar câte 100 de lei pentru fiecare dintre cei 20 de oameni. Banii provin din bugetul local, care este alimentat din vânzarea lemnului. Autorităţile locale au însă grijă ca, după fiecare tăiere, să planteze în loc alţi arbori.

\"Inclusiv puietul este recoltat din pădurea noastră, de acolo unde am făcut tăierile în ochiuri şi a regenerat. Avem puiet de brad, de stejar şi gorun\", a afirmat Sabin Raţ, primarul comunei Coaş.

Primarul din Coaş spune că poate oferi puieţi gratis, oricui vrea să urmeze exemplul localităţii sale.

Mai multe articole despre:
pădure plantare AJOFM ocolul silvic puieţi