MENIU

15 iulie a fost ultima zi în care gropile de gunoi clasice au mai putut fi folosite

Foto: wordpress.com

15 iulie a fost ultima zi în care România a mai putut folosi gropile de gunoi clasice fără a lua amendă de la Comisia Europeană. Cu toate acestea, există localităţi în care nu s-a început nici procedura de desfiinţare a vechilor gropi. Cât despre înfiinţarea unora ecologice, nici nu poate fi vorba.

În Vrancea, cei mai mulţi primari au ajuns la concluzia că nu vor reuşi să închidă la timp gropile de gunoi. Motivul: lipsa banilor.

"Suma necesară pentru închiderea acestei rampe de gunoi ar fi de 50 de mii de lei noi, dacă nu peste (...) În nici un caz din bugetul local, suntem în situaţia în care o lună sau două să nu avem bani de salarii", a declarat Marian Filip, viceprimar Slobozia Bradului.

În judeţ, după 16 iulie mai sunt autorizate să funcţioneze doar două depozite de gunoi.

În judeţul Cluj sunt 35 de gropi de gunoi care trebuie desfiinţate, însă autorităţile recunosc că nu au cum să aplice prevederile europene.

"Sincer să vă spun, mai multe decât am fãcut nu mai putem face pentru cã nu mai avem fonduri alocate prin buget", a precizat Horea Şolea, viceprimar Floreşti.

La Timişoara nici măcar nu există groapă de gunoi. Firma de salubrizare ambalează gunoiul în baloţi şi îl depozitează la periferia oraşului. Acolo oamenii se plâng neîncetat de mirosul greu. Lucrările la noua groapă de gunoi nici nu au început.

Primăriile care nu îşi închid gropile de gunoi clasice la termenul dat de Uniunea Europeană riscă amenzi de 60.000 de lei.