Ce facem cu mâncarea rămasă după Revelion? Trucuri prin care mai putem salva câte ceva
Ne plângem de scumpirea permanentă a alimentelor, dar suntem și printre campionii Europei la capitolul risipă alimentară. Chiar dacă în 2023 românii au aruncat ceva mai puțină mâncare la gunoi, după trecerea sărbătorilor problema frecvent întâlnită este cea a felurilor de mâncare în exces. Așadar, ce mai putem face cu castroanele de salate și tăvile de friptură care au rămas?
Dacă citiți în continuare, este evident că n-ați respectat din start cel mai simplu sfat, acela de a fi cumpătați și realiști atunci când faceți pregătirile.
În această situație, următorii pași sunt determinați de tipul preparatelor care au rămas în exces.
CONSERVAREA
Dacă vorbim despre lebăr, caltaboș sau chiar sarmale, soluția este evidentă. Puneți-le în congelator, pentru a le consuma treptat, de-a lungul anului. Puteți face același lucru cu ciorbele.
Există o mulțime de preparate culinare care vor rezista excelent la congelator. De pildă, carnea de pui, carnea de curcan și cea de porc, chiar și gătite, pot fi congelate pentru câteva luni și servite în siguranță, după ce au fost decongelate.
REFOLOSIREA
Dacă ați rămas cu multe porții de friptură, integrați-le în alte rețete în care să compenseze pierderea treptată a gustului proaspăt. De exemplu, într-o salată cu legume sau în diverse combinații de sandviș. În cazul fripturii de vită în exces, aceasta poate constitui baza umor porții de paste bolgnese.
Și cozonacul uscat poate fi convertit într-o budincă delicioasă.
DĂRUIEȘTE
Este poate cel mai plăcut mod de a împărăți din surplusul tău. Poți face o surpriză dulce persoanelor mai puțin norocoase și le poți oferi acestora deserturile rămase după Sărbători. Cu siguranță, se vor bucura să primească astfel de bunătăți!