MENIU

Un nou tip de virus uriaş a fost descoperit

Un nou tip de virus uriaş, datând din preistorie, a fost descoperit recent în permafrostul din Siberia, informează site-ul lexpress.fr.

"Mollivirus sibericum" a fost denumit astfel pentru că este "moale" şi a fost descoperit în această regiune a Federaţiei Ruse. Vechi de 30.000 de ani, noul virus a fost găsit în solul îngheţat în permanenţă (permafrost sau pergelisol) din Siberia, scrie Mediafax.ro.

Descoperirea, realizată de o echipă franco-rusă, demonstrează faptul că virusurile uriaşe "nu sunt rare şi sunt foarte diversificate", a declarat Jean-Michel Claverie, unul dintre coordonatorii studiului, publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

În 2014, aceeaşi echipă, din care face parte şi Chantal Abergel de la Centre National de Recherches Scientifiques (CNRS) din Franţa, a reuşit să readucă la viaţă un alt tip de virus uriaş, Pithovirus, conservat în acelaşi eşantion de permafrost. Primul tip de virus uriaş a fost descoperit în 2003. Înainte de acea descoperire, oamenii de ştiinţă credeau că virusurile erau în mod obligatoriu foarte mici şi erau compuse doar din câteva gene. Odată cu descoperirea lui Mollivirus sibericum, numărul virusurilor uriaşe identificate în această familie a ajuns la patru. Două dintre acestea au fost găsite în permafrost.

Mai multe articole despre:
sănătate virus