MENIU

INOVAȚIE românească! Trei cercetători din Cluj au inventat imprimanta 3D cu ciocolată

Trei cercetători din Cluj au realizat o imprimantă 3D mai mică, mai ieftină decât ceea ce se găsește deja pe piață și, cel mai important, ușor de personalizat. După ce au testat aparatul cu ajutorul căruia au realizat obiecte din lemn sau din plastic, creatorii acestei imprimante vor să facă obiecte chiar și din…ciocolată.

Eugen Guțiu, Vlad Rădoescu și Alex Capra sunt cei trei cercetători care în 2014 au început să inoveze pe marginea unei idei puse deja în practică în 2009: imprimanta 3D. Departe de ei gândul de a spune că ei au realizat prima imprimantă 3D românească, însă inovațiile aduse de ei acestui tip de dispozitiv au făcut din acest obiect o unealtă foarte utilă pentru atelierele de design, proiectare și creație. Rezultatul a fost o imprimantă ușor de utilizat, un produs open-source ușor de personalizat, spune Eugen Guțiu, unul dintre cei trei creatori ai imprimantei 3D dezvoltate la Cluj, potrivit RFI.

”Am creat o imprimantă 3D mică, cu un volum destul de mare de printare, foarte fiabilă, la un preț rezonabil, la 1500 de lei, care poate fi foarte ușor modificată, îmbunătățită și chiar ne putem mândri cu ea”, a spus Eugen Guțiu.

Imprimanta 3D creată la Cluj se numește The Bug, adică gândacul. Ea a fost testată deja și funcționează cu plastic și cu lemn, însă creatorii ei spun că imaginația în ceea ce privește folosirea ei este fără limite.

”Materialele folosite: plastic, bări de precizie, acum folosim lemnul pentru carcasă și, în mare parte piese pe are le facem la noi în atelier. Lucrăm acum la un extruder de ciocolată, este în stagiul de proiect, dar sperăm ca în două săptămâni-trei să fie și realizabil și o să-l testăm. Ar fi foarte frumos să putem face o piesă de ciocolată, cum dorim”, a mai spus clujeanul.

Dar ce anume poate printa o astfel de imprimantă? Orice poate încăpea în interiorul ei, de la proteze dentare, corpul unul carburator, carcase de telefoane mobile, machete de implanturi medicale. De altfel, imprimante create de cercetătorii clujeni au fost folosite, deja, în cercetarea medicală pentru a printa implanturi dentare folosite în combinație cu celule stem. O caracteristică foarte utilă a acestei imprimante este și faptul că își poate face singură propriile piese de schimb.

Mai multe articole despre:
cercetători imprimantă 3D imprimanta ciocolata