MENIU

FENOMEN ALARMANT. Ce s-a întâmplat cu GHEŢARII din China, în ultima jumătate de secol

Fenomen alarmant, la nivel global

Ghețarii din China s-au retras cu circa 7.600 de kilometri pătrați (18%) față de nivelul din anii '50, au constatat oameni de știință, citați de Xinhua.

Un studiu care a folosit date de teledetecție din perioada 2006-2010 a arătat că în China existau 48.571 de ghețari, care acopereau o suprafață de 51.840 de kilometri pătrați în zona de vest a țării, a indicat Academia Chineză de Științe (CAS), la lansarea celui de-al doilea său catalog de ghețari.

Cercetarea, realizată de Institutul de Cercetare al Regiunilor Aride și Reci din cadrul academiei amintite, a indicat că 243,7 kilometri pătrați de gheață au dispărut, în medie, în fiecare an, în ultima jumătate de secol.

Cea mai mare retragere a gheții a fost constatată în Munții Altai, din Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură și pe Muntele Gangdise, din Regiunea Autonomă Tibet, unde ghețarii s-au retras cu 37,2%, respectiv 32,7%, în ultimele cinci decenii.

Potrivit studiului, marii ghețari de pe platoul Qinghai-Tibet, în special din partea estică a Muntelui Gangdise, precum și cei din sudul și vestul Himalayei s-au topit în ritmul cel mai rapid, cu peste 2% în fiecare an.

Mai multe articole despre:
Tibet China gheţari china