Descoperirea care schimbă radical istoria omeniriii
Se stia ca toti oamenii de pe Pamant s-ar trage din cei care au trait pe continentul african in trecutul foarte indepartat. Cel putin aceasta este paradigma atunci cand se vorbeste despre originea noastra ca specie, scrie ziare.com, care citeaza Mysterious Universe. De-a lungul timpului, au aparut insa si alte ipoteze care o contrazic pe aceasta, scrie BZI.ro.
Cei ce raman fermi pe pozitie sunt specialistii in paleontologie, care nu concep ca oamenirea ar fi putut sa se dezvolte din alta parte decat din Africa. Conform teoriei lor, noi ne-am trage din savana africana, avand aceste radacini de peste 200.000 de ani. Migratia de acolo spre Europa si Asia s-ar fi petrecut cu doar 60.000 de ani in urma.
Mai multe dovezi ale unor ramasite descoperite sustin teoria. In plus, cele legate de genetica completeaza totul si intaresc ceea ce s-a afirmat mult timp. Alta arata faptul ca plecarea oamenilor din Africa ar fi fost facuta in mai multe etape de-a lungul a cateva mii de ani.
Un articol aparut de curand in revista "New Scientist" (semnat de Catherine Brahic) zdruncina totul din temelii. Noile dovezi indica o posibila origine a omenirii in China si Mesopotamia. Mai exact, descoperirea unor dinti foarte vechi e un argument solid, ea fiind facuta intr-o regiune din China, Guangxi Zhuang. Acei dinti ar proveni de la un homo-sapiens timpuriu, dintr-o perioada de acum 70.000-125.000 de ani.
De asemenea un fragment de maxilar descoperit in Misliya (Israel) indica faptul ca acesta ar avea o vechime de peste 150.000 de ani. Conform unei analize genetice pe care a facut-o experta Katerina Harvati (Universitatea din Tubingen, Germania), se pare ca exodul oamenilor din Africa s-ar fi produs cu peste 130.000 de ani in urma.
In plus, alte dovezi gasite in Turcia (Gobekli Tepe) si Indonezia (Gunung Padang) arata ca populatiile umane au existat in Asia si Europa mult mai devreme decat se credea initial.
Astfel, istoria omenirii este supusa unei mari provocari, ceea ce ii nemultumeste pe oamenii de stiinta care vor sa impuna un singur punct de vedere, bazat pe informatii ce nu rezista unei analize solide. Concluziile nu pot fi trase deocamdata, insa semnele de intrebare persista.