Care este cea mai mare planetă din Univers? Pe lângă ea, Jupiter este pitică
De când astronomii au privit pentru prima dată dincolo de sistemul solar, în urmă cu trei decenii, au descoperit planete de diverse dimensiuni și mase. Dar întrebarea care se pune este dacă există o limită privind dimensiunea unei planete și care este cea mai mare cercetată până în prezent.
Înainte de 1992, când a fost descoperită prima exoplanetă, gigantul gazos Jupiter, care este de aproximativ 11 ori mai lat decât Pământul, deținea titlul de cea mai mare planetă cunoscută. Dar Jupiter este un pitic în comparație cu unele planete monstruos de mari descoperite în ultimele 3 decenii.
Există 2 criterii de luat în considerare atunci când se determină clasificarea în funcție de dimensiuni a unei planete: lățimea acesteia (de două ori raza ei) și masa.
Măsurând după prima, „cele mai mari exoplanete au o rază planetară de aproximativ două ori mai mare decât raza lui Jupiter”, a declarat Solène Ulmer-Moll, cercetător în exoplanete la Universitatea din Geneva, pentru Live Science.
Masa unei planete este, de regulă, corelată cu lățimea acesteia, dar nu întotdeauna. Din ultima categorie sunt giganții gazoși care pot avea o rază chiar și de două ori mai mare decât a lui Jupiter, dar are doar o treime din masă. Cele mai masive planete sunt de aproximativ 13 ori masa lui Jupite
Când vine vorba de planete stâncoase, atunci legile fizicii impun dimensiuni mult mai modeste, pe care nu le mai măsurăm prin raportare la Jupiter, ci la Terra.
Cele mai mari corpuri cerești de acest tip, numite „super-Pământ”, sunt de aproximativ două ori mai mari decât planeta noastră.
Cât de mare poate ajunge de fapt o planetă? Nu ne așteptăm să descoperim planete mult mai mari decât acești super-Jupiteri, pentru că o planetă devine o „pitică maro” odată ce atinge o anumită dimensiune și masă.