MENIU

Ziua Mondială a Judo-ului. Israel, sub drapelul naţional în Golf, în premieră, la Abu Dhabi

Ochii întregii lumi sunt aţintiţi, de Ziua Mondială a Judo, asupra Abu Dhabi Grand Slam. Patru românce sunt înscrise în competiţie. Ieri, în capitala Emiratelor Arabe Unite s-a scris istorie. Pentru prima dată, echipa naţională a Israelului a concurat sub drapelul naţional într-o ţară din Golf. 

A fost o primă zi spectaculoasă a Grand Slamului de la Abu Dhabi. Femeia zilei a fost Nora Gjakova, din Kosovo, care a obţinut aurul la categoria 57 de kilograme. A fost prima ei medalie de aur într- asemenea competiție. La masculin, georgianul Vaja Marghelaşvili a obţinut aurul la categoria 66 de kilograme. Luptele au avut loc înainte de Ziua Mondială a Judo, a cărei temă este, anul acesta, "prietenia". A fost aleasă de fanii sportului, într-un sondaj online. A fost prima dată când echipa Israelului a concurat sub drapelul ţării, într-un concurs din Golf. Trei judoka israelieni au obţinut medalii de bronz.

Anul trecut, un judoka israelian a luat medalia de aur. Însă în locul drapelului alb cu albastru, a fost înălţat drapelul Federaţiei Internaţionale de Judo. Însă lobby-ul intens al Federaţiei Israeliene şi al ministrului sportului au dus la o schimbare anul acesta.

"Atragem multă atenţie. Publicul urmăreşte sportivii şi ne simţim foarte bine, deoarece concurăm sub drapelul nostru şi ştim că, dacă va fi o medalie de aur, se va auzi imnul (israelian - n.r.). Este un sentiment plăcut", a spus Oren Smajda, antrenorul echipei naţionale de judo a Israelului.

La IPIC Arena din Abu Dhabi 372 de judoka, 230 la masculin și 142 la feminin, din 64 de țări, şi-au dat întâlnire la cel mai important eveniment de judo din regiune. Abu Dhabi Grand Slam este unul dintre cele cinci Grand Slam-uri din cadrul International Judo Federation World Judo Tour, alături de cele din Paris, Dusseldorf, Ekaterinburg și Osaka. Cel de-al cincilea turneu este programat în perioada 23-25 noiembrie la Osaka, Japonia.

Mai multe articole despre:
Ziua Mondială a Judo-ului