Suspendarea Mariei Şarapova, redusă cu 15 luni! Când va reveni rusoaica pe teren?
Surspendarea de doi ani primită de Maria Sharapova a fost redusă de Tribunalul de Arbitraj Sportiv cu 15 luni.
Astfel, jucătoarea de tenis din Rusia va putea reveni pe teren după 26 aprilie 2017, ceea ce înseamnă că va putea participa la viitoarea ediţie a turneului de la Roland Garros, pe care l-a câştigat în 2012 şi 2014. Decizia pe care TAS în cazul Mariei Şarapova este una definitivă.
Şarapova a fost depistată pozitiv cu meldonium la Australian Open, în ianuarie, dar şi la o testare în afara competiţiei, la Moscova, în februarie. Sportiva din Rusia, în vârstă de 29 de ani, fost numărul 1 WTA, a anunţat rezultatele testelor în cadrul unei conferinţe de presă pe care a organizat-o, la 7 martie, la Los Angeles.
Federaţia Internaţională de Tenis a decis la 8 iunie suspendarea Mariei Şarapova pentru doi ani, începând cu 26 ianuarie, data primului test pozitiv. Ea a contestat decizia ITF la TAS, care a audiat părţie la mijlocul lunii septembrie.
Comisia ITF care a dictat suspendarea Mariei Şarapova a ajuns la concluzia că sportiva a încălcat fără intenţie codul antidoping. Şarapova a susţinut că nu a citit e-mail-urile primite de la WADA, în care era informată de trecerea meldoniumului pe lista substanţelor interzise, începând cu 1 ianuarie 2016. Ea şi echipa ei nu au dezvăluit niciodată faptul că lua mildronat, medicamentul ce conţine meldonium, la interviurile de rutină efectuate periodic de agenţi ai WADA cu privire la medicamentele pe care le-au folosit sportivii în ultimul timp.
Maria Şarapova a afirmat că lua mildronat din 2006, la prescripţia medicului ei de familie de la Moscova, contra gripei, apariţiei diabetului şi pentru tratarea deficienţei de magneziu.
Mildronat este un medicament inventat în Letonia, în ani 70, şi este folosit mai mult în Europa de est, fiind interzis în SUA şi în Europa de vest. Meldoniumul reglează metabolismul şi sporeşte energia. Este folosit în tratarea atacurilor cerebrale şi a unor boli ca diabetul şi Alzheimer.