MENIU

Alin Petrache: Rezultatele sunt proporționale cu finanțarea sportului românesc din ultimii 20 de ani

<p>Alin Petrache</p>

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Alin Petrache, a declarat pentru AGERPRES că rezultatele din 2015 sunt ''direct proporționale cu nivelul finanțării sportului românesc în ultimii 20 de ani''.

''Ar fi greu să fac un top al performanțelor sportive românești (în 2015, n. red.), pentru că știu câtă muncă este în spatele fiecărui sportiv, câte sacrificii, câte probleme. Cu siguranță, pentru Comitetul Olimpic și Sportiv Român, cele mai importante sunt medaliile obținute la Jocurile Europene și medaliile obținute la Festivalul Olimpic al Tineretului European. Nu sunt de neglijat nici clasările pe locurile 4, 5 sau 6 la aceste competiții. De asemenea, toate rezultatele obținute la Campionate Europene sau Mondiale, de seniori sau juniori, sunt muguri de speranță pentru viitor. Puțini, poate, pentru nivelul la care era obișnuită societatea românească, dar direct proporțional cu nivelul finanțării și interesului arătat sportului în România în ultimii 20 de ani'', a declarat Petrache.

Președintele COSR consideră că reușita cea mai mare a organizației pe care o conduce în acest an a fost din punct de vedere financiar, deoarece forul olimpic a avut un buget record în istoria sa.

''Cea mai mare reușită pentru COSR este pe plan financiar. Am reușit să asigurăm COSR cel mai mare buget din istorie, de trei ori mai mare ca în anul precedent. Pe lângă suportul guvernamental, am reușit să atrag, împreună cu echipa mea, cele mai mari contracte de sponsorizare din istoria COSR. Trebuie să înțelegem că banii primiți de COSR au venit pentru proiectele pe care le-am demarat. Ținta noastră rămân Jocurile Olimpice din 2024. Toate proiectele prezentate mai sus au ca finalitate Jocurile Olimpice din 2024. Reamintesc ca proiectul meu prezentat Adunării Generale a COSR, la alegeri, s-a numit ŤRomânia Olimpică 2014-2024ť'', a afirmat președintele COSR.

Alin Petrache a mai precizat, că, din punct de vedere al rezultatelor instituționale, este mulțumit că în anul 2015 a reușit închiderea unui cerc în ceea ce privește pregătirea sportivilor de performanță. ''Începem cu Olimpiada Gimnaziilor (relansată din 2015), continuăm cu Centrele Naționale Olimpice pentru Pregătirea Juniorilor sau, după caz, Bursele Olimpice, după care avem echipele Olimpice de juniori. Tot din acest an am introdus un segment foarte important — Centrele Naționale Olimpice pentru Pregătirea Tineretului. Continuăm cu echipele Olimpice de seniori ale Romaniei. Cercul este închis cu Rentele viagere, care vin ca o încununare a muncii depuse de sportivii de performanță. Acest ciclu a existat și în trecut, dar adaptat societății românești din acea vreme. Acest ciclu este singurul proiect viabil din sport care funcționează în România'', a mărturisit Alin Petrache.

Președintele COSR a subliniat că sportul școlar are sincope, iar ''Olimpiada Gimnaziilor trebuie să fie o prima soluție pentru rezolvarea acestei probleme. Introducerea centrelor de tineret era foarte necesară. În sportul românesc, la această vârsta sunt cele mai mari pierderi de sportivi. Cifrele arată că între 30% și 70% dintre sportivi renunță la sport după perioada junioratului''.

Petrache a declarat pentru AGERPRES că România are în acest moment 32 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Rio, dar alți aproape 70 au șanse de calificare.

''Sunt 32 de sportivi calificați în acest moment. Dar să nu uităm că, matematic, mai avem alți 15 sportivi care sunt pe locuri calificabile, conform clasamentelor federațiilor internaționale, dar care vor termina perioada de calificare în 2016. Alți 53 de sportivi au șanse de calificare'', a precizat fostul rugbyst.

COSR, după discuțiile cu federațiile sportive, apreciază că va avea o delegație de 60-70 de sportivi la Rio, iar obiectivul este de a obține 6-8 medalii.

''După ultimele discuții avute cu federațiile naționale, un număr realist este 60-70 (sportivi la Rio, n. red.). Eu mi-aș dori ca toți cei implicați în procesul de calificare să meargă la Rio, dar din păcate nu este suficientă doar dorința mea. La JO de la Londra aveam un număr mai mare de sportivi calificați până la acest moment, dar sper că ne vom califica și cu echipa de handbal, cu cea de polo, cu cea de gimnastică și cu bărcile de 8+1, feminin și masculin. E o abordare realistă și sinceră'', a explicat Alin Petrache.

''Evident că toate obiectivele și toate gândurile noastre se îndreaptă spre Rio. Comisia Tehnică a realizat un raport în care s-a previzionat un număr de 6-8 medalii la aceasta ediție a Jocurilor Olimpice'', a subliniat președintele COSR.

Petrache este decis să își depună mandatul chiar înaintea Jocurilor de la Rio și este convins că Adunarea Generală a COSR îi va reînnoi mandatul dacă va considera că a făcut tot ce trebuia pentru ridicarea nivelului sportului: ''Am hotărât ca înainte de Jocurile Olimpice să îmi depun mandatul de președinte în fața celor care m-au ales (Adunarea Generală a COSR, n. red.) și îi voi convinge și pe colegii mei din Comitetul Executiv să facă același lucru. Dacă vor considera că am făcut tot ce trebuia pentru a ridica nivelul sportului din România cu siguranță ne vor reînnoi mandatele''.

''Am preluat bătălia demarată de predecesorii mei și am început lupta pentru reîntregirea bazei materiale a COSR. O serie de baze sportive, care au aparținut COSR, sunt în acest moment, în circuitul mixt, preponderent turistic și acest lucru vitregește sportul de performanță de baza de pregătire'', a mai spus Petrache, care consideră că ''nu este momentul unei schimbări structurale''

''Trecerea federațiilor olimpice în subordinea COSR este un proiect la care au lucrat și președinții precedenți (Țiriac și Morariu), la care lucrăm în continuare și pe care îl vom prezenta la momentul oportun. Exemplele Italiei sau Marii Britanii pot fi implementate și în România'', apreciază Alin Petrache, citat de Agerpres.

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român a ținut să spună că Olimpiada Gimnaziilor este ''poate cel mai important proiect pentru sportul de masă''.

Petrache a vorbit și despre o schimbare a mentalității în sportul românesc: ''Încercăm să ne implicăm în cât mai multe direcții, în limitele legilor care ne guvernează, evident. Doresc așezarea olimpismului românesc în secolul XXI, în concordanță cu structurile sportive mondiale actuale. În toată lumea, schimbările politice au adus mari schimbări în sport. Mentalitățile sovietice sau redegiste din sport încep să apună și în România. Vom încerca, în perspectiva JO din 2024, racordarea sportului românesc la o finanțare provenită preponderent din capital privat. Acesta este trendul în sportul mondial și România nu se poate dezvolta dacă nu adoptă acest sistem. Sportul românesc se racordează la realitățile societății românești contemporane''.

Alin Petrache subliniază că și-a asumat o perioadă grea în momentul în care a candidat pentru conducerea COSR: ''(...) Înainte să fiu ales președinte al COSR eram vicepreședinte al forului olimpic responsabil de relația cu federațiile sportive. Știam problemele lor și de aceea abordarea mea de la alegeri a fost una lucidă și realistă, în niciun caz pompieristică sau emoțională. Când am fost ales am promis că îmi voi dedica tot timpul COSR și am renunțat la statutul de deputat, deși puteam să îmi păstrez funcția de membru al Parlamentului, dar și la funcția de președinte al Federației Romane de Rugby. Am făcut aceste schimbări pentru a mă putea dedica sută la sută mișcării olimpice. Știu cu ce probleme se confruntă federațiile sportive din România, pentru că vin din rândul lor și de fiecare dată voi propune soluții''.

Mai multe articole despre:
COSR Alin Petrache