MENIU

Misterul din FACTURILE românilor. Ce este kilowatt-oră și cum se calculează pe lună?

Contor electric

Una dintre unitățile de măsură care le dă cel mai mult bătaie de cap românilor, mai ales în această perioadă de criză, este kilowattoră - kWh. Foarte multă lume este cu atât mai contrariată cu cât aceasta apare în contextul exprimării consumului lunar, ceea ce, la prima vedere, pare destul de greu de înțeles. Așadar, ce reprezintă kWh și cum înțelegem ce reprezintă cu adevărat.

Exprimat succint, kwh reprezintă CONSUMUL, iar kw reprezintă PUTEREA. Pentru o mai bună concordanță cu datele pe care le regăsim în orice factură, vom folosi multiplul kilowatt, la fel cum exprimăm distanțele între localități în kilometri, nu in metri.

REALȚIA DINTRE CELE 3 ESTE:

PUTEREA (Kw) x TIMPUL de funcționare (h) = CONSUMUL (kWh)

Concret, dacă un aparat electric are o putere de 500 de wați, în 2 ore va consuma 1kWh.

500 w x 2 h = 1000 wh/1kWh

Astfel, chiar dacă pare contrariant să spunem că plătim un consuma de x kilowați-oră PE LUNĂ, sensul este cât se poate de simplu: plătim energia consumată de aparatele din casă în orele cât au funcționat, în interval de o lună.

De exemplu, dacă vrem să avem o imagine aproximativă asupra consumului exprimat în factură, putem înmulți puterea electrică a marilor consumatori (TV, mașini de spălat, frigider, cuptor, centrală, etc) cu numărul estimativ de ore de funcționare. Evident, nu va fi un rezultat exact, ci estimativ, dar dacă diferența dintre consumul facturat și cel calculat empiric este uriașă, însemnă că ceva este în neregulă.

Mai multe articole despre:
facturi kwh consum facturi scumpiri