Cum sa folosești centrala termică fără să ai emoții când vin facturile la curent și gaze, dar nici să nu îngheți în casă. SFATURI PRACTICE
Scumpirile din ultima perioadă îi fac pe români să fie tot mai atenți la cheltuielile pe care le fac. Și cum iarna bate la ușă, una dintre principalele griji este legată de costul facturilor la energie și gaze. Situația este cu atât mai dificilă în acest an, comparativ cu anii trecuți, având în vedere criza energetică provocată de sancțiunile impuse Rusiei de către Occident ca urmare a războiului din Ucraina, criză ce se suprapune cu una financiară și o explozie a prețurilor ce pare - pentru moment - de necontrolat. Iată câteva sfaturi practice despre modalitatea prin care putem folosi centrala termică astfel încât să nu ne trezim cu o factură uriașă, dar nici să nu înghețăm, la propriu, de frig în case.
Potrivit experților, există câteva sfaturi practice de care românii trebuie să țină cont dacă vor ca factura la gaze să fie mică, dar și pentru a ține costurile sub control. Aceștia susțin că nu este vorba despre nimic complicat, ci doar despre câteva "obiceiuri proaste" care trebuie înlocuite cu unele ceva mai "sănătoase".
Iată cele mai importante sfaturi de urmat:
1. Setare corectă a temperaturii apei calde atunci când se spală pe mâini, fac baie sau spală vasele. Această ar trebui să aibă valoarea de 50 grade Celsius, pentru că dacă este fierbinte cu siguranță oamenii vor fi tentați să folosească și apă rece. Asta înseamnă că vor încălzi apa degeaba, doar pentru a o răci mai apoi sau vor face trecerea de la cald la rece mult prea brusc, fapt ce va implica oprirea și repornirea încălzirii apei.
2. Termostatul trebuie programat astfel încât temperatura de la interior să nu depășească valoarea de 24 grade Celsius. În acest fel, se pot face economii de până la 15%. Orice temperatura care depășește valoarea de 19 grade înseamnă o creștere a consumului de gaze.
3. Atenție la calorifere! Acestea nu trebuie acoperite cu perdele sau draperii ori cu alte piese de mobilier pentru că acest lucru limitează distribuția uniformă de căldură, iar aerul încălzit va circulă necorespunzător. Acest lucru poate genera pierderi de căldură de până la 15%.
4. Temperatura apei din calorifere trebuie să fie de 70 grade Celsius la centralele termice convenționale, iar la cele în condensație această trebuie să fie cuprinsă între 55 și 60 grade Celsius.
5. Detectorul de gaze este folositor pentru că astfel afli dacă există eventuale probleme la centrală termică. În plus de asta, el este considerat și "salvatorul de vieți".
6. Centrală termică trebuie menținută în perfectă stare de funcționare, reviziile la timp fiind recomandate.
Important este, totodată, și modul în care alegem încă de la bun început o centrală termică. Mai exact, dacă vrei sa faci economie, trebuie să alegi din start o centrală economică, respectiv una dintr-o clasă superioară de consum. Vei știi, astfel, încă de la bun început că factura la gaze nu va fi atât de mare încât să-ți dea palpitații.