MENIU

Adolescenții cred mai mult decât adulții teoriile conspiraționiste propagate online - Studiu

Adolescenții sunt mai predispuși decât adulții să creadă în conspirații propagate online deși ei au acces la mai multă informație decât persoanele mai în vârstă. Cea mai îngrijorătoare concluzie a unui studiu făcut în Marea Britanie este că această situație trădează o schimbare comportamentală spre dezinformare și ură.

60% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani au fost de acord cu patru sau mai multe teorii ale conspirației citite pe internet, comparativ cu 49% dintre adulți, arată o cercetare a Centrului britanic pentru combaterea urii din mediul online, citat de The Guardian.. În cazul categoriei de adolescenți care își petrece cel puțin patru ore pe oricare dintre rețelele sociale, procentul este de 69%, 

 

La studiu au participat o mie de adulți și o mie de adolescenți. Tuturor li s-a cerut opinia despre diverse afirmații din sfera dezinformării, legate de vaccinuri, antisemitism sau Covid-19.

 

TINERII N-AU OBIȘNUINȚĂ DE A-ȘI CONFRUNTA NEDUMERIRILE, CI CAUTĂ CONFIRMĂRI

Studiul lămurește și aparentul paradox legat de faptul că, deși stau mai mult online decât adulții, adolescenții sunt mai prost informați. Cele mai recente date furnizate de Google arată că 40% dintre aceștia caută informații pe TikTok și Instagram, în locul motoarelor de căutare tradiționale.

 

Un astfel de comportament poate fi comparată cu consumul de junk food, ambele având efecte nefaste exact asupra adolescenților.

 

Folosirea excesivă a rețelelor sociale este dăunătoare pentru sănătatea mintală a tinerilor, lucru ce se manifestă printr-un comportament social orientat spre dezinformare și ură, se mai arată în cercetare. Acest lucru este alimentat, de asemenea, de inteligența artificială, deoarece chatboții pot genera ilustrații sau articole ușor de confundat cu cele reale.

Totuși, generația tânără este mai conștientă de pericolele pe care le prezintă mediul online.