MENIU

Scobitul în nas poate provoca DEMENȚA? Studiul care a provocat stupoare în lumea științifică

Demența este o boală teribilă care, din păcate, a ajuns să afecteze tot mai multă lume. În continuare, medicii nu au cele mai clare explicații nici de ce apare, nici cum se dezvoltă demența, dar un nou studiu dezvăluie o abordare cel puțin surprinzătoare: boala ar putea avea o legătură, într-un fel, cu scobitul în nas. 

Studiul, publicat în Scientific Reports, a devenit extrem de dezbătut după ce într-un comunicat de presă al Universității Griffith din SUA, unde a fost realizat, a prezentat într-o formă prescurtată enunțul că scobitul în nas poate amplifica riscul de Alzheimer și demență, potrivit publicației Prevention.

Lucrarea în sine este mult mai complexă și nuanțată, dar chiar și așa, oamenii care au acest obicei au devenit brusc îngrijorați sau cel puțin contrariați.

Mai exact, care ar fi legătura

În primul rând, studiul a fost făcut pe șoareci, nu pe oameni, iar obiectul era urmărirea unor efecte pe care o bacterie intracelulară precum Chlamydia pneumoniae poate pătrunde prin căile respiratorii și afecta sistemul nervos central.

Cu toate acestea, unul dintre autori a inserat în comunicatul de presă pasajul în care spune că “Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr nu sunt idei bune. Dacă afectăm protecția nasului, poate crește numărul de bacterii care ajung astfel în creier.”

Deci, scobitul în nas poate provoca demență?

Toți participanții la studiu au precizat că interpretarea nu trebuie înțeleasă mot a mot, mai ales că nu se poate afirma cu certitudine că bacteria chlamydia pneumoniae este o cauză a demenței.

În concluzie, chiar dacă nu este foarte plăcut să te scobești în nas, este cam greu de crezut că obiceiul îți va provoca demență.


Corectat cu https://www.corrector.co/ro/

Mai multe articole despre:
scobitul in nas dementa studiu stiintifica