MENIU

OMS, în alertă maximă: Răspândirea Ebola scapă de sub control - Ce s-a schimbat în 2022, în transmiterea bolii mortale

OMS, în alertă maximă: Răspândirea Ebola scapă de sub control - Ce s-a schimbat în 2022, în transmiterea bolii mortale

Organizația Mondială a Sănătății este în alertă. Răspândirea Ebola scapă de sub control după ce ultimele cazuri de boală sunt inexplicabile pentru medici.

OMS anunță că este posibil să fie mai multe feluri în care se poate răspândi Ebola, după ce nu au fost identificate lanțurile de transmisie pentru ultimele opt cazuri din Uganda.

Ultimele opt cazuri de Ebola raportate în timpul epidemiei din Uganda nu au nicio legătură cunoscută cu pacienții actuali, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății, sporind îngrijorările privind răspândirea bolii mortale, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat că investigațiile inițiale ale Ministerului Sănătății din Uganda asupra cazurilor au arătat că acestea nu sunt contacte ale unor persoane despre care se știe că au Ebola.

„Rămânem îngrijorați pentru că ar putea exista mai multe lanțuri de transmitere și mai multe contacte decât știm în comunitățile afectate", a spus șeful OMS.

De la începutul epidemiei, în septembrie, au fost înregistrate 60 de cazuri confirmate și 20 de cazuri suspecte și 44 de decese.

Tulpina Ebola ce se răspândește în Uganda este tulpina Sudan, iar vaccinurile și terapiile din prezent nu funcționează împotriva acesteia. Guvernul ugandez colaborează în acest moment cu OMS pentru a pune la punct un test cu două vaccinuri aflate în stadii incipiente de dezvoltare.

Și experții din SUA au trimis în Uganda terapii experimentale pentru a ajuta la combaterea epidemiei de Ebola.

În Uganda sunt aplicate de la sfârșitul săptămânii trecute măsuri de izolare, inclusiv restricționarea circulației și închiderea locurilor de cult și de divertisment, în districtele ce se află în epicentrul epidemiei de Ebola.

Ce este EBOLA, simptome și cum se transmite boala hemoragică

EBOLA este o boală foarte gravă și contagioasă. Boală henoragică este declanșată de virusul cu același nume și care are originile pe continentul African. Virusul aparține familiei cunoscute cu numele de Filoviridae.

Această maladie provoacă febra hemoragică - o afecțiune gravă ce poate duce la sângerări severe, insuficientă multiplă de organe și în final la moarte.

Simptomele debutează brusc, cu febra ridicată , dureri musculare, cefalee și dureri în gât, după încheierea perioadei de incubație a virusului cuprinsă între 2 și 21 de zile.

Boala nu se transmite pe cale aeriană. Oamenii se pot contamina cu acest virus de la animale infectate și de la o altă persoană infectată. După transmiterea inițială, virusul poate fi transmis prin contactul cu fluidele corporale.

Nu există un tratament medicamentos specific pentru boală Ebola. Pacienții primesc îngrijiri medicale pentru a preveni complicațiile cu potențial letal. Rată de mortalitate a celor infectați este de 90%. Astfel că, în medie, doar aproximativ jumătate din persoanele care s-au infectat cu virusul Ebola vor supraviețui, potrivit OMS.

De când a fost descoperită boală, în 1976, au apărut mai multe focare de Ebola, în principal în Africa. Cel mai grav focar a avut loc între 2014 și 2016. În august 2018, Ministerul Sănătății din Republica Democrată Congo a raportat un focar nou de Ebola în provincia Kivu de Nord, care a devenit cel de-al doilea cel mai mortal focar din lume.